De Wielerdroom van Marc Wauters wordt Velodroom

De Wielerdroom van Marc Wauters wordt Velodroom

04/07/2020

In 2009 begint Marc Wauters aan zijn verhaal rond en voor zijn wielerdroom, een Velodroom. In 2014 vertelde hij: "Ik heb het gevoel dat ik na vier jaar lobbyen en schooien vandaag een klassieker win". Toen hoopte hij nog dat de bouw midden 2015 zou beginnen en eind 2016 operationeel zou zijn.

Maar de beheerder “vzw Velodroom”, waarin de volgende organisaties zetelen; Sport Vlaanderen, de gemeente Heusden-Zolder en de vzw Cycling Friends, kregen enkele tegenslagen te verwerken. Denken we maar aan de onverwachte extra BTW kosten, verstrengde EPB-normen hetgeen voor extra kosten zorgde waarvoor ook extra sponsors gezocht diende te worden.

Na nog meer jaren lobbyen is het Marc Wauters uiteindelijk toch gelukt om Vlaanderen, na “Het Kuipke” in Gent, een derde overdekte wielerpiste te bezorgen. “Het Kuipke” voldoet echter niet meer aan de UCI-normen voor de organisatie van Europese of Wereldkampioenschappen baanwielrennen. Dit kan gunstig zijn voor de velodroom in ons Bolderberg.

VZW Sportcomplex waartoe de piste, de 4 sportunits, een topgymnastiekhal behoren en het medisch centrum zal normaal in 2023 operationeel zijn. Dit heeft een prijskaartje van ruim € 21 miljoen. De Vlaamse overheid neemt hier € 6 miljoen voor zijn rekening. De gemeente Heusden-Zolder € 7,5 miljoen, LSM (Limburg Sterk Merk) € 6 miljoen, de wielerbonden € 1 miljoen, De nationale Loterij € 187.500 en vzw Cycling Friends € 150.000. Vlaanderen zal jaarlijks nog eens € 1,3 miljoen bijdragen voor de exploitatie.

Om dit complex te realiseren is het “Consortium Wielerdroom” opgericht. De architecten voor het volledige complex zijn AVAPARTNERS-ARCHITECTS & PLANNERS BVBA die de wielerpiste Eddy Merckx in Gent en de wielerpiste van Roubaix op hun naam hebben staan. Zij zullen ondersteund worden door DBV architecten uit Hasselt met Luc Baert uit Bolderberg als vennoot.

De wielerpiste zelf zal getekend worden door VELOTRACK INTERNATIONAL FZE die de wielerpiste van onder andere het Zwitserse Grenchen op hun naam hebben staan.

De aannemers van dit complex zijn Vanhout NV, Houben NV en Sweco.

Marc Wauters, bijgenaamd “De soldaat”, mag dan ook terecht de volgende spreuk van Walt Disney als zijn lijfspreuk aannemen, “if you can dream it you can do it”. Hij is dan ook fier dat hij op de dag dat het wielerseizoen officieel opnieuw van start gaat na de coronacrisis, samen met Vlaams minister Ben Weyts van Sport, Jan Peumans voorzitter vzw Sportcomplex, Tom Vandeput gedeputeerde provincie en voorzitter van LSM, Mario Borremans burgemeester Heusden-Zolder en Jacques Heynen voorzitter van vzw Circuit Zolder de officiële start kan geven van zijn wieler/velo droom.

Voor meer foto's over het complex en de persconferentie "Sportcomples Velodroom"

Inhoudelijk verslag van persconferentie zaterdag 04 juli 2020 circuit Zolder.

Info persmap Minister Ben Weyts