Tijl van Limburg

Het verhaal van Tijl van Limburg

 

In de nacht van 23 op 24 september 1971 steelt Tijl van Limburg ‘De Liefdesbrief’ van Vermeer. Met het losgeld dat hij eist voor het schilderij, wil hij de hongersnood in Bangladesh bestrijden. Het kunstwerk verstopt hij in hotel Soete-Wey in Bolderberg. In 2010 schreef de Morgen-journaliste Sue Somers een boek over Tijl en Stijn Meuris maakte een documentaire over de zaak.

Naar aanleiding van de 40ste verjaardag in 2011, van het fameuze Tijl-verhaal, presenteerde gemeente Heusden-Zolder de TIJL van Limburg FIETSROUTE. Het traject vertrekt in Bolderberg en loodst de fietser langs locaties die een rol spelen in de lotgevallen van Tijl van Limburg.

Neem je MP3-speler of gsm mee en geniet onderweg van HET LUISTERVERHAAL. Je kan de soundfiles  gratis downloaden door hier te klikken. Met Stijn en Sue in je oren, fiets je Tijl van Limburg weer tot leven. 

Het indrukwekkende verhaal van Mario Roymans die in 1971 "De Liefdesbrief" van Johannes Vermeer stal voor het goede doel en het verstopte in hotel Soete-Wey. Hij noemde zichzelf Tijl van Limburg en beroerde wekenlang de harten van duizenden Vlamingen. In het najaar van 2007 maakte de Queeste de succesvolle locatievoorstelling TYL VAN LIMBURG.  In de zomer van 2008 volgde al snel een herneming van deze voorstelling op Theater op de Markt Hasselt. 

Maar dit vergeten verhaal werkte niet alleen inspirerend voor de Queeste. Er verscheen ook een boek én kan CANVAS maakte een documentaire over TYL VAN LIMBURG!

Sue Somers (De Morgen) schreef het boek 'MARIO - Het verhaal van Tijl van Limburg - de dief van 'De Liefdesbrief' dat verscheen bij Borgerhoff&Lamberigts.
Stijn Meuris (Woestijnvis) maakte de docu 'Tijl Van Limburg - Een Wilde Weldoener' die te zien was op CANVAS.