Dorp Bolderberg als poort van de Wijers

http://www.dewijers.be/

Op maandag 26 maart 2018 lanceerde gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu Ludwig Vandenhove de website van De Wijers. “De nieuwe website www.dewijers.be is uitgebreid, beeldend toeristisch, praktisch en informatief. Ze doet de bezoeker ‘goesting’ krijgen om ‘het land van 1001 vijvers’ in het hart van de provincie Limburg te bezoeken”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
De website is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

De Wijers ligt verspreid over 7 gemeenten (Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen en Diepenbeek) en is een bijzonder waardevol natuurgebied. Meer dan 1 000 vijvers kleuren hier het landschap en zorgen voor een – op Europese schaal – belangrijk leefgebied voor honderden water- en moerassoorten. De vijversnoeren vormen een fraai decor om door te wandelen, fietsen of aan watersport te doen. “De komende jaren wordt het gebied De Wijers verder ontwikkeld en uitgebouwd, dankzij een samenwerkingsverband tussen 17 partners, getrokken door ons als provincie Limburg”, aldus Ludwig Vandenhove

Daarnaast investeert de Vlaamse overheid via drie landinrichtingsprojecten in de streek. De projecten zullen enerzijds de natuurwaarden van het gebied verhogen en anderzijds de beleving in de streek verbeteren. Momenteel wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van een huisstijl voor de inrichting van de onthaalpunten en andere locaties.

De nieuwe website www.dewijers.be is een belangrijk onderdeel van de promotie van de streek in zowel binnen- als buitenland. Ze heeft in eerste instantie een toeristische insteek. De streek is namelijk vooral te bezoeken via zachte recreatie: wandelen en fietsen staan voorop.

Bezoekers kunnen er hun verblijf of uitstap in De Wijers voorbereiden en vinden er alle praktische informatie over de 8 onthaalpunten, meer uitleg over de streek en haar fauna en flora, activiteiten en erfgoed”, zegt Ludwig Vandenhove

Aan de hand van wandeltellers in de verschillende reeds bestaande wandelgebieden werd onderzoek gedaan naar de bezoekersaantallen in De Wijers. Uit de resultaten van 2017 blijkt dat in De Wijers wandelgebieden Herkenrode en De Teut het populairst zijn bij wandelaars. “Voor de hele streek telden we 656 168 wandelaars. Wandelen kreeg dan ook een prominente plaats op de website: via de filters kan men zijn favoriete wandeling in het gebied zoeken en vindt men alle praktische informatie om op pad te gaan.”

De website is tevens gekoppeld aan de Vlaamse Uitdatabank en toont de bezoeker een steeds actuele kalender van activiteiten in het gebied. Daarnaast legt de website de koppeling met Facebook en Instagram via informatie die bezoekers zelf aandienen. Alle foto’s die op Instagram verschijnen met de hashtag #dewijers worden automatisch getoond op de website.

In de zomer verschijnt ook het programma van de Dag van De Wijers op de nieuwe website. Op 30 september 2018 vindt immers de vierde editie plaats van deze ‘opendeurdag’ van de streek, waarbij bewoners en bezoekers De Wijers volop mogen komen beleven”, kijkt gedeputeerde Ludwig Vandenhove vooruit.

de wijers

de wijers

de wijers

de wijers