Reeënlaan stand van zaken: eikenbomenlaan

Reeënlaan stand van zaken: eikenbomenlaan

01/03/2020

Is een dossier dat al jaren oud is. Vanuit de dorpsraad, Roger Philtjens en ondergetekende, hebben samen met Jozef Beliën en Jos Alberghs pas geleden een gesprek gehad met schepen Gul die hiervoor verantwoordelijk is. Dit dossier sleept al jaren aan en is op een twee drie niet op te lossen.

Jef verwoorde nogmaals de problematiek van de oudere mensen die daar wonen en steeds minder gemakkelijk en zelfs niet de enorme hoeveelheden bladeren en eikels en takken kunnen opruimen, wil zeggen naar de straatkant brengen waar de gemeente een aantal keren dit komt ophalen.

Jos Alberghs ook wonende in de reeënlaan, namens de wijkraad en bioloog van opleiding, gaf een deskundige uitleg over deze laanbomen die ca 50 jaar geleden foutief en met goede bedoelingen aangeplant zijn (zie hieronder zijn brief). Deze joekels van volwassen bomen veroorzaken voor heel wat mensen een last en belangrijk, tasten de wegen en de ondergrondse infrastructuur aan. De dikke wortels die vlak bij de wegboord ondergronds de afvoergeulen omhoog duwen zodat regenwater niet naar de straatkolken kan. Asfaltdelen die scheuren. Rioleringsbuizen ondergronds die doorboord worden. Dikke takken die uit de kruinen naar beneden komen en op auto's vallen, een gevaar voor lijf en leden.

De schepen toonde zich heel begrijpelijk, maar wees op de weigering van de provincie om de bomen te rooien. Tevens verklaarde hij dat er dit jaar, in 2020, een groenambtenaar zal aangesteld worden die dit probleem zelf ten gronde moet onderzoeken en een beslissing nemen. Bij een rooibeslissing dient de gemeente een nieuw dossier aanvraag bij de provincie in te dienen.

Jozef en Jos wezen de schepen op een vroegere inventarisatie van de risicobomen, waarbij een 41 van de 80 aangeduid werden om deze te rooien. Waarom is dit nooit gebeurd ? Onlangs is bij een storm een boom omgevallen hoek Meeuwen- en Reeënlaan, met schade aan privéomheining tot gevolg.

Tenslotte eindigden zij hun betoog dat zij absoluut pro groen zijn, en stelden dat na rooien uiteraard andere aangepaste kleinere laanbomen dienen terug te komen, zodat het groene karakter aanwezig blijft. Bij een vergelijkbaar probleem in een andere gemeente heeft men daar de eikenbomen per groepjes gerooid en vervangen door andere bomen, wat bij de bewoners bevredigend werkte.

Ludo Steemans, voorzitter dorpsraad.

klik op "lees verder" en daar vind je de brief aan de schepen Gul

Geachte Heer,

Mag ik toch even meedelen, dat uw uitleg onvolledig is in verband  met de boomkap in de wijk van Bolderberg.

Een getekende rondvraag in de wijk heeft 120 personen doen teken en vragen om de bomen te rooien. 

Gevaren voor de rollende eiken, fietsers, voetgangers (vooraan in de Reeënlaan is een dame gevallen op de oprit van haar huis).

Het resultaat een gebroken arm (foto’s), zelf heb ik in de straat een oudere dame geholpen na een val.

Diensten in gehuurd door de gemeente hebben ernstige problemen gemeld in de rioleringen. (camera) 

Een wortel zo dik als een  arm van 9 meter lang zat in de riolering

De bomen zullen op termijn de druk op de rioleren nog verhogen.

Ook diensten van de elektriciteit zeiden dat ook daar problemen zouden zijn en nog meer zullen komen.

De gemeente heeft haar paraplu open gedaan. De burgemeester gaf te kennen dat er voor- en tegenstanders waren.

Twee mensen waren er tegen. Jonge mensen die niet geïnteresseerd zijn in de ouders mensen van de wijk. ( zij woonden er pas)

Eén van de twee wonen op Galgeneinde (uitgang normaal Galgeneinde, daar is geen probleem) De andere persoon hield van bomen.

In hun eigen tuin hebben ze wel zwaar gerooid. Van consequent gesproken!

De gemeente heeft haar paraplu open gedaan, de provincie heeft beslist. Zij waren wel AFWEZIG tijdens de verdediging en 

alleen de tegenstanders waren er, dus geen verdediging. Wie heeft dan beslist?

De vraag was duidelijk: rooien en een nieuwe aangepaste aanplanting.  Specialisten zeggen dat eikenbomen niet in een straat passen zeker niet 

op de riolering. Zelf ben ik bioloog.

Een stukje geschiedenis: toen de wijk werd opgericht kon de gemeente goedkoop deze eiken krijgen, toen haalbaar, maar nu niet meer.

Oudere mensen leggen zich snel neer, gelukkig voor de politiekers.

Ik weet hoe dat gaat, ik ben zelf 6 jaar fractieleider geweest na de fusie met Burgemeester Aerts en dokter Lemmens in de partij.

Dit is de juiste weergave van de zaken, zo maakt men de mensen wat wijs. Heeft men respect voor de ouderen, die het hard roept, krijgt gelijk.

Groeten,

Namens de VZW Wijkraad Bolderberg

Jos Alberghs