Domein Bovy Bolderberg: herenhuis ondergaat renovatie: UPDATE 26-04-2019

Domein Bovy Bolderberg: herenhuis ondergaat renovatie: UPDATE 26-04-2019

06/03/2019

UPDATE: 26-04-2019

De renovatie van het hotelletje op Bovy, het vroegere herenhuis van gouverneur Bovy, schieten flink op, gebeuren grondig, maar er is nog werk aan de winkel. Zo was het gebouw weggezakt, maar ook vele houten balken waren in slechte staat en dienen vervangen te worden. Bovendien was ook metselwerk in slechte staat en diende uitgebroken. Het gebouw staat er dan ook al van rond 1850. Ook de pannen van het dak dienen vervangen.
Verhuring zal waarschijnlijk gebeuren door "de Winning", maar vooral aan groepen, minder aan particulieren.

Na het aanleggen van het nieuwe wandelpad voor mindervaliden op de binnenkoer, start deze week een volgende fase op domein Bovy met de renovatie van het herenhuis.  Zowel het dak als de buitenmuren krijgen een grondige opknapbeurt.  Verschillende aannemers coördineren met mekaar voor een strakke opvolging van de planning.

Na het plaatsen van een stelling start men met een houtonderzoek van het vakwerk. Vakwerk is een bouwwijze om muren te maken, waarbij de dragende structuur uit houten balken bestaat. Bedoeling is om aangetast hout op te sporen en te vervangen.  Daarnaast wordt ook de invulling van het vakwerk vervangen door kalkhennep en pleister.  Beide materialen zorgen voor een perfecte isolatie van het gebouw. De fundering van het gebouw wordt eveneens onderzocht en indien nodig versterkt. Tot slot krijgt het gebouw ook een nieuw dak met daarbij horende dakgoten.

De klemtoon van alle werken ligt op renovatie.  Oude materialen worden vervangen, maar de karakter van het gebouw blijft bewaard. De renovatiewerken duren ongeveer een viertal maanden en veroorzaken weinig tot geen hinder.  Tijdens evenementen vinden geen er werkzaamheden plaats en de werkomgeving wordt veilig afgezet met hekken.

Zowel het domein als Bistro Bovy blijven toegankelijk voor bezoekers.

Info: dienst Toerisme – 011 80 80 88

info Marcel Gijbels en gemeente H-Z