Een link uit het Laatste nieuws over het onbelast bijverdienen tot 510 per maand.
Erg bruikbaar voor uw vereniging. Denk wel aan een verzekering.
Voert u af en toe een klusje uit voor buren of vrienden, bent u trainer van een sportclub of maakt u maaltijden die u dan verkoopt via een sociaal netwerk of de deeleconomie? Dan hoeft u daar sinds half juli geen belastingen of socialezekerheidsbijdragen op te betalen. Tenminste als u de regels voor dat onbelast bijverdienen volgt.
Lees verder
Hoeveel kan u onbelast bijverdienen?
Het bedrag dat u mag bijverdienen, is beperkt zowel per maand als per jaar. Voor dit jaar is het maximumbedrag per maand vastgelegd op 510,83 euro. Op jaarbasis mag u niet meer verdienen dan 6.130 euro. Let op dat u die grenzen niet overschrijdt, want dan worden álle inkomsten als beroepsinkomsten beschouwd en belast — en dus niet enkel het gedeelte boven die grens.
Met welke activiteiten mag u onbelast bijverdienen?
Niet alle activiteiten of diensten komen in aanmerking om onbelast te kunnen bijverdienen. Wélke activiteiten mogen, kan u makkelijk terugvinden op bijklussen.be. Ze zijn opgedeeld in drie groepen: diensten aan particulieren, activiteiten binnen het verenigingswerk en bijverdienen via de deeleconomie.
Het maximumbedrag dat u per jaar mag verdienen, geldt voor alle inkomsten uit die drie groepen samen.
• Diensten aan particulieren
Het gaat om een dienst die u doet voor iemand anders. Die activiteiten kunnen heel divers zijn: het opvangen van de kinderen van de buren bijvoorbeeld maar evengoed bijles geven aan die kinderen, het verzorgen of uitlaten van de hond van iemand anders, kleine klussen in of aan het huis of de tuin maar evengoed het verzorgen van de grafsteen.
Belangrijk om dat onbelast te kunnen doen is dat die activiteit occasioneel is. Er mag dus geen vaste regelmaat in zitten, zo is het niet toegelaten om elke woensdag en vrijdag iemands tuin in orde te brengen.
U mag ook geen reclame maken voor uw diensten in de vorm van een betalende advertentie, of bijvoorbeeld flyers uitdelen om uw diensten kenbaar te maken. Vanaf dat moment wordt uw activiteit immers beschouwd als een bijberoep en valt u niet meer onder de bijklusregeling.
• Activiteiten binnen het verenigingswerk
U kan ook bij sociaal-culturele verenigingen of openbare besturen (bijvoorbeeld voor de gemeente) onbelast bijklussen. Ook hier zijn er regels: zo mag de activiteit niet professioneel zijn. Wat wel kan, is bijvoorbeeld als gids een rondleiding geven, als trainer een sporttraining geven of als begeleider de uitstap van een school in goede banen leiden. Maar evengoed als nachtoppas bij hulpbehoevende mensen.
In tegenstelling tot de diensten aan particulieren mag u die activiteiten voor verenigingen wél met een vaste regelmaat doen. Dus u kan elke week op een vaste dag de naschoolse opvang voor een school verzorgen, zonder daarop belast te worden. Zolang u de grenzen van wat u mag verdienen niet overschrijdt natuurlijk. Wat niet mag, is onbelast bijverdienen als u bij die vereniging ook als vrijwilliger wordt vergoed of professioneel zou werken.
• Diensten via de deeleconomie
Ook wie via de deeleconomie diensten (of producten) verkoopt, kan dat onbelast doen. Voorwaarde is wel dat u dat doet via een platform dat door de fiscus is erkend. Die lijst staat op de website van de overheidsdienst financiën (financien.belgium.be). Op dit moment zijn er al 43 platformen erkend, onder meer Uber Eats, Deliveroo en het Bijlesbureau. AirBnb, één van de bekendste platformen, is nog niet erkend. Voor de inkomsten uit de deeleconomie geldt alleen het jaarplafond van 6.130 euro, hier is er geen maximumbedrag per maand.
Wie mag onbelast bijverdienen?
Dat hangt af van wat u doet als activiteit. Bij de diensten via een platform van de deeleconomie is er geen beperking: daar mag iedereen onbelast bijverdienen. Dat is anders voor de diensten aan particulieren en de activiteiten binnen het verenigingswerk. Om daar onbelast te kunnen bijverdienen moet u een betaalde job hebben. Concreet wil dat zeggen dat u minstens vier vijfde moet werken. Ook zelfstandigen kunnen onbelast bijverdienen (maar niet met een activiteit die hetzelfde is als wat u als zelfstandige in hoofdberoep doet), net als gepensioneerden.
Hoe start u ermee?
Als u bijklust voor een particulier moet u de inkomsten daaruit zelf aangeven via de website bijklussen.be. Voor u met die activiteit begint, moet u daar vermelden wat u doet, de periode en de vergoeding die u krijgt. Als u in uw vrije tijd voor een vereniging bijklust, moet die vereniging de aangifte doen via dezelfde website. Als u bijklust via een deeleconomieplatform, dan doet dat platform die aanmelding bij de overheid.
info HLN