Eerste toegangspoort De Wijers bijna klaar: vanaf 1 juni weer horeca op domein Bovy

Eerste toegangspoort De Wijers bijna klaar: vanaf 1 juni weer horeca op domein Bovy

27/04/2024

DOORPRIKT: We kunnen eindelijk klinken op Bovy

 

Toegegeven, als het over de horeca op domein Bovy ging, hebben we in deze column de voorbije 15 jaar geregeld onze pen in vitriool gedoopt. Wat je met de openvolging van fiasco's zult doen, is dat je je afspeelt op het belangrijkste toeristisch-recreatieve domein van onze gemeente. Een pleiade aan fantasieën, schimmige figuren, goede menende ondernemers zonder plan of financiële ruggengraat stapelden de verwaarlozing, contractbreuken en faillissementen op. Het gemeentebestuur vertoont zich daarbij als verdeler over de verschillende wetgevers heen ook niet van zijn krachtige krachtige kant, laat staan ​​dat het blijk gaf van een strategische visie. 

 

Maar na in het verleden vaak de vinger op de wonde te hebben gelegd, moeten we vandaag zelfs consequent zijn en voor het eerst in enkele decennia ons geloven in een bruisende en duurzame horeca op Bovy durven uitspreken. Wees gerust, we hebben geen aandelen in de uitbating, maar wel wat redenen waarom we overtuigng kunnen stoelen.

 

Vooreerst komt de horeca in handen van twee ondernemers van wie de ene een enorme ervaring in de sector kan voorleggen met heel wat succesvolle concepten, en de andere een jeugdig enthousiasme en creativiteit aanbrengt. Beiden staan te trappelen van ongeduld om te starten, maar zullen tegelijk niet over één nacht ijs gaan. Daarvoor hebben ze wekenlang gesprekken gevoerd met de gemeente om de afspraken op punt te krijgen. Ze gaan ook planmatig tewerk, wetende dat leveringen en personeel in de horeca niet met een vingerknip worden geregeld. Ze willen een aanbod serveren dat perfect in de geest van Bovy past. Daarnaast kijken ze verder dan hun horeca op zich en denken op termijn aan evenementen die het geheel nog kunnen versterken. En belangrijk, voor dat laatste willen ze eerst voeling krijgen met de omgeving en de bezoekers. De nakende opening valt dan ook nog samen met de afwerking van de toegang en voorkant van Bovy én de verdere uitbouw als poort tot De Wijers, wat de aantrekkelijkheid van het domein alleen maar zal vergroten.

 

De som van dat alles zal er voor zorgen dat er terug meer en meer volk naar Bovy afzakt, een gegeven waar ook de andere horecazaken in Bolderberg ruimschoots hun voordeel zullen mee doen. Een win-win dus. Nu de zon nog zodat de terrasmeubelen en de glazen kunnen opgeblonken worden.

(Dirk Reynders, Internetgazet Heusden-Zolder)

Help Bijen voortbestaan.

Help Bijen voortbestaan.

22/04/2024

Heb je in je tuin een plekje vrij? Zaai is een mengsel van zaden voor de bijen. Deze bijenmengsels kun je vinden in alle tuincentra.

De Aziatische hoornaar is een nieuwe invasieve uitheemse soort in Vlaanderen. Ze zijn carnivoren die onze honingbijen en wilde bestuivers openen. Hierdoor komt niet alleen de biodiversiteit in gedrang, maar zelfs onze voedselproductie. De hoornaar uitroeien is helaas niet meer mogelijk. We moeten de overlast zo laag mogelijk proberen te houden. De gemeente Heusden-Zolder roept zijn inwoners op om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen de Aziatische hoornaars. Dat doet ze door ruim 200 lokvallen te verdelen over onze inwoners, om zo de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen.

Wil jij helpen? Meld je dan voor dinsdag 7 mei aan via  milieu@heusden-zolder.be  met vermelding van je naam en telefoonnummer. Alle aanvragen worden chronologisch verwerkt en afhankelijk van het aantal aanvragen, waardoor de kandidaten één of meerdere lokvallen krijgen. Bij het afhalen krijg je de nodige uitleg en afspraken mee van onze collega's.

Buiten de val krijg je ook lokstof mee. Deze kan je gemakkelijk zelf maken. Een goed klassiek recept lokmiddel bestaat uit 1/3 (goedkope) witte wijn, 1/3 blond bier, 1/3 suiker(stroop). 
Met de suiker lokken we insecten, de alcohol lusten bijen niet en wespen wel.

Het ABC van de GPS

Het ABC van de GPS

16/04/2024

De inschrijvingen lopen binnen als een trein.

Wandel of fiets je graag en wil je ook wel eens van het routenetwerk afwijken. Dan is een GPS of een GSM met een goed programma de oplossing. Op maandagavond 29 april 2024 om 18:15 kan je in de Witte Zaal leren, welke toestellen er zoal zijn, welke geschikt zijn om te wandelen en welke om te fietsen. Waar je wandelingen of fietstrips kan downloaden. Ook halen we het verschil aan tussen een route en een track. Wat waypoints zijn enz.

Inschrijven kan op de volgende link 

 Leerlingen van de Vrije Basisschool Bolderberg gingen langs op de afdeling kinder- en jeugdgeneeskunde in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden

Leerlingen van de Vrije Basisschool Bolderberg gingen langs op de afdeling kinder- en jeugdgeneeskunde in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden

28/03/2024

Gisteren gingen de leerlingen van de Vrije Basisschool Bolderberg langs op de afdeling kinder- en jeugdgeneeskunde in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden. In het kader van hun vastenproject zamelden ze 1.572,66 euro in voor de afdeling. Een hele dikke dankjewel aan alle kinderen en de school voor dit mooie bedrag dat ze zeker goed zullen inzetten om de beste zorgen te bieden aan de kleinste patiënten en hun verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

 

FB_IMG_1711614666455

Tijdelijke sluiting van de Spar morgenochtend vanwege geplande stroomonderbreking

Tijdelijke sluiting van de Spar morgenochtend vanwege geplande stroomonderbreking

27/03/2024

Graag willen we u informeren dat de Spar morgenochtend (28/03) gesloten zal zijn tussen 8:00 en 12:00 uur. Deze tijdelijke sluiting is het gevolg van een aangekondigde stroompanne door werkzaamheden van Fluvius. Namiddag is de Spar terug open van 12:00 tot 20:00.

Meer informatie: https://www.mijnspar.be/winkels/spar-bolderberg

Maandag en dinsdag asfaltwerken in Bolderberg

Maandag en dinsdag asfaltwerken in Bolderberg

21/03/2024

Als het weer de planning niet verstoort, laat het Agentschap Wegen en Verkeer volgende week maandag en dinsdag (25 en 26 maart) een nieuw topasfaltlaag aanbrengen in de Sint-Jobstraat. Daarbij worden putten en gerafelde asfaltplekken tussen de rotonde in Bolderberg tot vlak na de Kabienstraat en Heidestraat aangepakt. In een tiental verschillende zones op het traject gebeuren frees- en voorbereidende werken in beide rijrichtingen. In die zones wordt de nieuwe asfalttoplaag aangebracht. Nadien worden nieuwe markeringen gespoten. Het verkeer op de Sint-Jobstraat blijft in beide richtingen beurtelings mogelijk, er komen tijdelijke verkeerslichten en de snelheid wordt beperkt. De doorgang naar de Kabien- en Heidestraat wordt tijdelijk onderbroken. Fietsers volgen een lokale omleiding. (foto streetview)

De inrichtingswerken op Domein Bovy gingen van start

De inrichtingswerken op Domein Bovy gingen van start

19/03/2024

Op Bovy start vandaag een landinrichtingsproject om het domein om te vormen tot Wijerspoort. Daarmee krijgt Heusden-Zolder de eerste van acht toegangspoorten voor De Wijers of het Land van 1.001 vijvers dat zich over zeven gemeenten uitstrekt. Via landinrichting wil de Vlaamse Landmaatschappij met haar partners de beleefbaarheid van De Wijers vergroten op domein Bovy en in Bolderberg. Daarvoor zijn ingrijpende werken nodig. De hele toegangszone langs de Galgeneinde wordt grondig aangepakt met een onthaalinfrastructuur en betere wandelroutes. 

 

Wandelpaden

Er komt langs Galgeneinde een veilig wandelpad, gescheiden van de straatkant, tussen de hoofdingang en beide parkeerzones. De kapel wordt opgenomen in het nieuwe wandelpad en de fietsenparking krijgt een plaats aan de buitenrand van de speeltuin. De paden aan de speeltuin, rond de Sint-Jansvijver, de centrale vijver en de visvijver worden verbeterd zodat ze het hele jaar toegankelijk zijn, ook voor minder mobiele mensen. Over het natste deel van het Hazenpad komt een knuppelpad. Langs de ringgracht verwijderen arbeiders de struiken en de haag zodat de passant vanop de toegangsweg al een zicht krijgt op het historisch erfgoed van domein Bovy. Om meer water in de ringgracht te krijgen, plaatsen ze een regelbare stuw en verbinden de poel achter het Herenhuis met de ringgracht. De waterkwaliteit wordt verbeterd door het slib van de ringgracht en de poel te ruimen. De poel krijgt meer glooiende oevers en de oeverbescherming van de ringgracht wordt vernieuwd. Een nieuwe brug vervangt de stenen brug tussen het binnenplein en de dierenweide.

 

Infopunt

Aan de hoofdingang van Domein Bovy komt een groot infopunt van De Wijers met informatie over het domein en het ruimere gebied De Wijers. De parking De Kluis in de Kluisstraat is nu al een instappunt voor een wandeling langs De Kluis. Bezoekers kunnen er aansluiten op de bestaande wandel- en fietsroutes. Dat instappunt krijgt nieuwe infoborden en fietsenstallingen.

 

Werken tot in de zomer

De werken die vandaag starten duren wellicht tot juli. In de beginfase verdwijnen er enkele bomen en hagen, dat is noodzakelijk voor de aanleg van paden en het creëren van meer openheid op het domein. De hinder voor de bezoekers wordt zoveel mogelijk beperkt maar een aantal paden en zones zijn tijdelijk niet toegankelijk, die worden duidelijk aangegeven. De werken kosten 621.000 euro: Heusden-Zolder betaalt 270.500 euro, de Vlaamse overheid 348.000 euro en Limburgs Landschap vzw 2.500 euro. (foto's Vlaamse Landmaatschappij)

 

 001 (1)

 

 

Wandeling en ontbijt voor inwoners Vrunstraat

Wandeling en ontbijt voor inwoners Vrunstraat

19/03/2024

De buurtwerking van de Vrunstraat organiseerde gisteren voor de zesde keer een ochtendwandeling met ontbijt. 35 buurtbewoners daagden op voor een korte wandeling over de Bolderberg. Voor het uitgebreide ontbijt Hostellerie Soete Wey was de groep aangegroeid tot 50. Ze maakten er samen een gezellige voormiddag van. (foto's Louis Hauquier)

Burenbrief Circuit Zolder voorjaar 2024

Burenbrief Circuit Zolder voorjaar 2024

15/03/2024

Hieronder kunnen jullie de buren infobrief terugvinden voor de aankondiging van het nieuwe seizoen. Dit als toelichting naar de buren toe van Circuit Zolder.

Burenbrief voorjaar 2024

Zolder en Bolderberg krijgen ook Batopin-automaten

Zolder en Bolderberg krijgen ook Batopin-automaten

10/03/2024

Het is Batopin menens met de uitrol van de 'neutrale' geldautomaten. Eergisteren werd een nieuw cashpoint met drie automaten in gebruik genomen aan het Brilonplein Berkenbos, nadat die in Heusden aan het Sint-Willibrordusplein al een jaar actief is. Het bedrijf kondigt ook geldautomaten aan in Zolder en in Bolderberg. In Zolder is al een locatie in beeld, in Bolderberg wordt nog een plaats gezocht.