Wat doet Ferm Bolderberg in coronatijden?

Wat doet Ferm Bolderberg in coronatijden?

23/03/2021

Begin vorig jaar kregen bijna 100 vrouwen in Bolderberg en omgeving een mat met de boodschap ‘Ferm Welkom’ voor hun deur.

Met die matten verwelkomde vrouwenvereniging KVLV haar nieuwe naam en werking. Maar het zou een ‘ferm’ uitzonderlijk eerste werkjaar worden.

Toen al onze activiteiten (aquarel, bloemschikken, handwerken, koken, fietsen, wandelen,…)  stilvielen, zijn we met onze leden contact blijven houden via een maandelijkse nieuwsbrief en enkele kleine attenties.
Ook sloten we ons aan bij de 2 nationale acties van Ferm: PlantTroost en de Appelbabbel.

Een Troostplek op Bovy

Een Troostplek is een groen plekje in de buurt dat voor iedereen toegankelijk is en waar mensen mekaar kunnen vinden in troost. Ondertussen zijn er al meer dan 300 troostplekken in Vlaanderen.
We zijn fier dat we er ook in Bolderberg een hebben kunnen maken!

Op domein Bovy bij de Cosmogolem, is samen met de gemeente en met Regionaal Landschap Lage Kempen een bloembollenveld aangelegd en een troostgedicht geplaatst.

De bloembollen zijn een symbool voor kracht en nieuwe energie. En ook de Cosmogolem staat symbool voor hoop en geloof in de toekomst!
Een officiële opening van onze Troostplek, samen met de viering van 10 jaar Cosmogolem, kon nog niet. Hier maken we later nog werk van!

Appelbabbelen

Onder het motto ‘Neem een appeltje de tijd voor elkaar’ lanceerde Ferm bij haar eerste verjaardag het Jaar van de Appelbabbel!
En zondag 6 februari 2021 werd de eerste nationale ‘Appelbabbelbakdag’.

Alle leden van Ferm kregen de vraag om bakrecepten met appels uit te proberen en te delen met familie en vrienden. Het startschot voor een jaar vol activiteiten in het teken van de appel.

Krijgt ook in Bolderberg nog een vervolg!

Hoe werken we verder?

Ferm Bolderberg blijft ook in de toekomst verder werken aan een warm, open vrouwennetwerk. Voor iedereen!

Zodra het mag organiseert ons enthousiast team opnieuw interessante activiteiten en boeiende workshops.

Wie wil deel uitmaken van onze groep, samen met andere dames toffe dingen beleven, genieten van fijne ontmoetingen,… kan gerust eens komen experimenteren en ontdekken!

Met een mailtje naar fermbolderberg@gmail.com of een telefoontje naar 0472 23 70 92 (Rita De Boeck) krijg je meer informatie.

Op SamenFerm.be krijgen we binnenkort een eigen webpagina en ook een Facebookpagina is in de maak.

Je hoort/leest dus nog van ons!

 

Vrije basisschool Bolderberg: fietser van de week

23/03/2021

Deze groep jongens en meisjes van 5C (zie foto's), vijfde leerjaar van de Vrije Basisschool Bolderberg, willen we nomineren als fietsers van de week.

Zij komen elke dag samen naar school met de fiets. Zo zijn zij een grotere groep, dus beter zichtbaar in het straatbeeld. Zij kiezen ervoor om samen naar school te komen. Zij zijn een toffe bende die graag geniet van de natuur, en graag samen plezier maakt. Hopen een voorbeeld te zijn voor alle andere kinderen op school. De schoolstraat heeft hen enkel nog meer gestimuleerd om met de fiets te komen.

Van links naar rechts : Kobe Vanheel, Yarne Vranken, Toon Martens, Rune Vranken, Matthias Van Herck, Rens Van Mol, Alexia Mesotten en Olivia Stulens.

En wanneer jullie nog andere mensen kennen die in aanmerking komen voor de nominatie "FIETS(T)ER" van de week, stuur een e-mail met een foto fiets(t)er/fiets en een klein verhaaltje naar redactie@bolderberg.be .

 

Vrije basisschool Bolderberg: fietser van de week
Bolderberg: met de fiets veilig naar school

Bolderberg: met de fiets veilig naar school

18/03/2021

Terwijl we al een tijdje bezig zijn over de veiligheid van fietsers en de vreselijke hardrijders in de Zandstraat, Irislaan, bloemenwijk, Heidestraat, Wolverik, is dit probleem evengroot zelfs groter aan 't worden in de Slogen aan de overkant Zandstraat. Vele kinderen vanuit de woonzones steken dagelijks over of rijden langs de Zandstraat om dan meestal via de Slogen naar de school te fietsen. En de auto 's die ook uit die zones hun kinderen naar de school brengen moeten HIER ZEKER AAN DENKEN dat de fietsende kinderen overal veilig moeten kunnen fietsen... Kleine tip: sta 's morgens 10 min vroeger op, vertrek vroeger zodat je niet gestrest en rustig naar de school kan rijden. 

Vanmorgen bereikte ons via de school deze verontwaardigde brief over het autoverkeer in de Slogen...Lees even aandachtig de brief van een zeer bezorgde ouder hieronder. 

Beste mevr Palmers, beste Annette,

Dit moet mij even van het hart: 

Zoals jullie zelf ook aanmoedigen, probeer ik zo vaak mogelijk mijn kind met de fiets naar school te brengen. Tijdens de lockdown leerde hij ook zelf fietsen en als ik de tijd heb, fietst hij ook graag met zijn eigen fiets naar school.

We wonen in de bloemenwijk, dus moeten een klein stukje Zandstraat doen. Wat ik gevaarlijk vind o.w.v. het smalle fietspad (auto's houden zelf ook onvoldoende afstand) en de onaangepaste snelheid van sommige chauffeurs, ondanks de wegversmalling en reductie naar 50km/u. De enige echt veilige oplossing daar zou een breder of nog beter, afgeschermd fietspad zijn. 

Maar goed, dat is een grote baan, daar kan je dat nog enigzins van verwachten en het is maar een kort stukje van onze route. Véél erger vind ik de Slogen. Een straat waarvan je zou verwachten dat ze relatief rustig is en dat chauffeurs er rond schooltjiden een aangepaste snelheid en alertheid op nahouden of ze vermijden als ze er niet moeten zijn. Niets is minder waar. Heel vaak komen we daar in gevaarlijke situaties terecht: auto's die te snel rijden, te weinig afstand houden, voorbij steken wanneer er aan beide kanten van de straat meerdere fietsers of voetgangers zijn, proberen om met 2 auto's in tegengestelde richten te passeren nog naast een fietser, ... . 

Vanmorgen was ik echt geshockeerd en ik ben er nog steeds niet goed van. Het was de ene na de andere gevaarlijke situatie, we werden bijna van onze sokken gereden en ik was doodsbang, het was echt te gek voor woorden. 

Ik vind het zo ontzettend jammer om op slechts 1,5km van de school te wonen, in een dorp en dan toch de overweging te moeten maken om de auto te nemen ipv de fiets omdat het zo gevaarlijk is.

In de Slogen hangt er nu een bordje met de vraag aan chauffeurs om voldoende afstand te houden. Dat bordje is klein, met kleine tekst en onmogelijk te lezen door een voorbijrijdende auto (ik heb het zelf geprobeerd), het gaat zijn doel dus volledig voorbij.

Ik hoop van harte dat er met steun van de ouderraad of dorpsraad op korte termijn betere oplossingen komen om de weg naar school fietsbaar en veilig te maken. Een snelheidsbeperking tijdens de schooluren, fietsstraat, ... . Chauffeurs die niet in de Slogen moeten zijn op die momenten van de dag, zouden beter een andere weg nemen. Al moet ik zeggen dat ik vooral geshockeerd ben dat ook ouders die naar de school rijden en dus zelf kinderen in de auto hebben zitten, weinig alert zijn voor fietsers.

In naam van de kinderen en bezorgde ouders

Ludo Steemans

voorzitter dorpsraad

Vrije basisschool Bolderberg: parking & Schoolstraat: UPDATE 18-03-2021

18/03/2021

Door het veelvuldig gebruik van de parking tegenover de witte zaal werd tijdens de winter duidelijk dat dit niet duurzaam was.

Er ontstonden plassen en modder door veelvuldige regen. Ouders die hun kinderen brachten stappen dan uit met deftige werkkleding in de modderstroken of plassen en de kinderschoenen vol modder. Annette Palmers, directrice, moest ingrijpen en in overleg met de gemeente werd de parking een tijdje gesloten en werd een tijdelijke verhardingsstrook aangelegd die ook een enkel rijpatroon weergeeft en de parkeerstroken afgebakend met witte paaltjes, zodat de auto’s gestructureerd op en af de parking kunnen rijden. Simultaan werd de Schoolstraat opgeheven zodat de ouders weer tijdelijk de kinderen konden afzetten bij de voetbalplein.

Was niet ideaal maar de minst slechte oplossing. Ondertussen is de situatie parking en Schoolstraat genormaliseerd en de combinatie met de parking opnieuw in werking gesteld. Begin en einde Schoolstraat staan duidelijk afgebakend.

 

 

Vrije basisschool Bolderberg: parking & Schoolstraat: UPDATE 18-03-2021
Vrije basisschool Bolderberg; verplichte mondkapjesdracht met uitbreiding

Vrije basisschool Bolderberg; verplichte mondkapjesdracht met uitbreiding

18/03/2021

Beste ouders,

Jullie hebben gisteren reeds vernomen dat er de mondkapjes plicht komt vanuit de overheid. De besmettingscijfers zijn weer gestegen. Zeker de cijfers bij kinderen van de basisschool. Daarom hebben we als school besloten om vanaf maandag alle kinderen van de lagere school verplicht een mondkapje te laten dragen. Dus vanaf het 1ste tem. het 6de leerjaar. Ze mogen dit ook al doen vanaf morgen. 

Mogen we jullie vragen om jullie kinderen ook altijd een reserve-mondkapje mee te geven in een plastiek zakje.  Zo kan er altijd een oplossing zijn bij eventueel verlies of eentje dat stuk gaat.

Alle andere maatregelen blijven nog van kracht. Hopelijk kunnen we zo samen het virus buiten onze school houden. Alvast bedankt voor jullie begrip en samenwerking.

Team Leerkrachten,  

Annette Palmers, Directeur Vrije Basisschool Bolderberg

Kluisstraat 15

3550 Heusden-Zolder

011/25 44 35

0478 / 01 22 95

Dorpsraad Bolderberg: verslag van vergadering 9 maart 2021

13/03/2021

Beste inwoners van Bolderberg.

Afgelopen dinsdagavond 9 maart hebben we met de dorpsraad een online-vergadering dorpsraad gehouden via het programma "Teams" waarbij 16 personen aanwezig waren en een stand van zaken gegeven werd door de mobiliteitsambtenaar Yuri Alders van onze gemeente over de mobiliteit en vooral de knooppunten rond de Zandstraat, bloemenwijk, St Jobstraat, Terlaemenlaan (zie verslag beknopt).

hieronder de link naar het verslag

Microsoft Word - Dorpsraad Bolderberg 9 maart 2021 versie 2 dd 13-03-2021.docx

Ludo Steemans                                        Roger Philtjens

Voorzitter dorpsraad                                 Secretaris dorpsraad

 

Dorpsraad Bolderberg: verslag van vergadering 9 maart 2021
Reclameblokken voor handelaars, horeca, zelfstandigen, ondernemers op website www.bolderberg.be

Reclameblokken voor handelaars, horeca, zelfstandigen, ondernemers op website www.bolderberg.be

09/03/2021

Uw logo op de website met achterliggende link naar al uw gegevens.

Beste handelaars, zoals elk jaar krijgen jullie ook nu weer de kans om uw logo (met link naar FB of eigen website) op de website www.bolderberg.be te plaatsen. Kostprijs hiervan is 100€/jaar op factuur. Je bent dus altijd zichtbaar voor de bezoekers op deze website, tussen de 500 à 1000 wekelijks.

Om onze lokale handelaars te ondersteunen geven we jullie ook de mogelijkheid om voor 3 jaar in te tekenen en er slechts 2 te betalen. Dus 200€ voor 3 jaar.

Storten kan op rekeningnummer BE41735026832410 BHV met vermelding van “Logo Website”.

Uw logo mag u doormailen naar redactie@bolderberg.be of ludo.steemans@gmail.com. Na betaling worden uw logo met gegevens zichtbaar.

Spar Bolderberg heeft een hart voor de buurt

04/03/2021

Van 4 maart tot en met 31 maart kunnen de klanten van Spar Bolderberg via een crowdfunding-actie meesparen voor de aankoop van een automatische externe defibrillator (AED). De toestellen zullen vanaf april 2021 aan de buitenzijde van de winkel geplaatst worden. Zo zullen ze dag en nacht toegankelijk zijn voor alle buurtbewoners. Spar Bolderberg hoopt met deze hartverwarmende actie veel klanten enthousiast te maken voor een initiatief dat heel de buurt ten goede komt. Spar werkt voor dit project samen met vzw HeartSaver (www.heart-saver.eu ).

Eenvoudig schenken

Onze Klanten kunnen op twee manieren bijdragen aan de aankoop van een AED-toestel. Ofwel laten ze hun kassaticket afronden naar de eerstvolgende euro, bijvoorbeeld van 10,12 naar 11 euro, goed voor een gift van 88 eurocent. Ofwel kunnen klanten ervoor kiezen om eenvoudig 1, 2 ,3 of 5 euro te schenken.

Als er tijdens de actieperiode meer wordt ingezameld dan nodig, schenkt Spar Bolderberg het resterende bedrag aan een lokaal goed doel. Mochten de giften daarentegen de kostprijs niet volledig dekken, dan leggen Benny en Tim de rest bij. Zij nemen ook de jaarlijkse kosten voor onderhoud, verzekering en 24/7 monitoring op zich.

Een hart voor de buurt

"Als buurtsupermarkt steunen we uiteenlopende lokale initiatieven. Een plotse hartstilstand kan iedereen overkomen”“Door samen met onze klanten te investeren in een AED-toestel, kunnen we levens redden in onze buurt.”

Zie video

https://youtu.be/Cs1942pLcps

 

 

Spar Bolderberg heeft een hart voor de buurt
Circuit Zolder: werken aan het groen

Circuit Zolder: werken aan het groen

22/02/2021

In deze aanhoudende verwarrende tijd kijken we toch ook naar de toekomst en in dit geval een verre toekomst om ons Circuit in het groen alle waarde aan te doen voor deze en volgende generaties.

Tevreden mag ik aankondigen dat we de laatste fase van het project ‘Groenbuffer Circuit Zolder’ deze week aanvatten, een project opgestart in 2015 en onder blijvende begeleiding van Regionaal Landschap Lage Kempen zal beheerd worden. Opnieuw zullen de oude en beschadigde bomen gekapt worden en de Amerikaanse vogelkers bestreden worden, waardevolle bomen blijven behouden. In het najaar zal een nieuwe aanplanting gebeuren met inheemse bomen en planten die op termijn een blijvende groene gordel zullen garanderen rond en deels binnen het Circuit.

De laatste zones die nu worden aangepakt liggen langs de toegangsweg van het Circuit, de zone tussen Jagerspad/Sacramentspad/Kanaaldijk/Circuit, de zone achter de Wheels en een deeltje langs het Herderspad.

Op de foto hiernaast kunnen jullie het situatieplannetje terug vinden en de informatiefolder die bij de opstart van het project verdeeld werd vindt je hieronder.

Drieluik_circuitFolder1

 

Winnaars eindejaarsactie middenstandsraad met deelname BHV

Winnaars eindejaarsactie middenstandsraad met deelname BHV

18/02/2021

Zoals ieder jaar werd ook in "het vreemde" jaar 2020 een eindejaarsactie georganiseerd door de middenstandsraad MHZ met deelname van de 4 handelskernen waaronder onze Bolderbergse handelaarsvereniging BHV.

In elke kern werd € 2500 uitgeloot ( € 1000 en 3 x € 500). Samen 10 000 euro. De winnaars van de hoofdprijzen worden door de Middenstandsraad uitgenodigd ergens begin april (in de hoop dat we dan toch enige normale vorm mogen/kunnen hanteren bij uitreiking prijzen).

Daarnaast werden er nog 250 winnaars van 20 euro getrokken. (Budget van het lokaal bestuur Heusden-Zolder in kader van het relance plan). Samen 5 000 euro

Die lijst is in opmaak en wordt gepubliceerd wanneer beschikbaar, wordt ook gepubliceerd op de website www.wininheusden-Zolder.be   

Totale prijzenpot was dit jaar 15 000 euro dus!

Zie hieronder winnaarslijst per handelskern. De kleinere prijzen worden verwittigd door de handelszaak waarin ze gewonnen hebben.

winnaars eindejaarsactie 2020- 2021

klik op "lees verder" voor de foto 's van de uitreiking.