Open doprsraad op 5 december 2023

Open doprsraad op 5 december 2023

18/11/2023

Uitnodiging  Open Dorpsraad

5 december  2023

19u30 Witte Zaal


Naar jaarlijkse gewoonte vindt bij het jaareinde de “open dorpsraad” plaats waarop alle inwoners van Bolderberg uitgenodigd worden.
We zullen deze keer 4 thema’s aankaarten door te werken in kleine groepjes met een doorschuifsysteem.  Iedereen heeft zo de mogelijkheid om zijn/haar input te geven.

De thema’s:

- Wonen
- Verenigingen
- Mobiliteit
- Algemeen

We hopen jullie talrijk te mogen ontmoeten!

Vriendelijke groeten namens de voltallige dorpsraad

Werken in de Zandstraat **update**

Werken in de Zandstraat **update**

14/11/2023

Ondanks de regendagen van de voorbije weken is het project Zandstraat op schema. Deze week  wordt de beton gestort aan de zijde van De Slogen/Waterlozen. De asfalt van de fietspaden wordt volgende week geplaatst.

De doelstelling (zoals ook initieel de planning was) is om de werken klaar te krijgen voor het kerstverlof. Dit zal normaliter ook zo gerealiseerd worden.

Na de asfalteringswerken van volgende week start de laatste fase (fase 5). Zoals voorzien in het lastenboek (en ook gecommuniceerd bij de start van de werken) zal in deze fase de Zandstraat VOLLEDIG worden afgesloten en dit voor 2 weken.

Deze fase zal starten op maandag 27/11 en eindigen op 8/12 (afh van de weersomstandigheden). Normaal is dan het project voor 90/95% klaar. De laatste weken die er dan nog resten, zal de zone verder afgewerkt worden.

De inwoners die binnen de werkzone wonen, zullen door de aannemer geïnformeerd worden.

De passanten zullen normaliter vanaf volgende week maandag via 2 tekstkarren geïnformeerd worden (misschien zelfs aanstaande vrijdag).

Er zal aangegeven worden dat het verkeer kan omrijden via de E314.

 

zandstraat

 

Daphne binnenkort op de rode loper

Daphne binnenkort op de rode loper

08/11/2023

Dinsdag werd bekend gemaakt dat ‘Holy Rosita’ op vrijdag 26 januari het Filmfestival van Oostende feestelijk zal openen, op de traditionele rode loper en met een premièrevertoning in alle 8 zalen van Kinepolis Oostende tegelijk. In deze nieuwe Vlaamse film, over een vrouw (een buitenbeentje) met een begrijpelijke/onbegrijpelijke kinderwens, wordt de titelrol vertolkt door Daphne Agten (33), die afkomstig is uit Bolderberg. Het is haar grote debuut op het witte doek.

Vanaf 14 februari zal deze film, onder regie van Wannes Destoop (van de Tv-reeks Albatros), in de Belgische en Nederlandse bioscopen te zien zijn.

In haar eerste jaar als professioneel actrice stond Daphne onder meer ook nog op de planken in Brussel, Antwerpen, Amsterdam en Istanbul als Gilgamesh, in het gelijknamige theaterstuk van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg - Platform 0090. Afgelopen zomer versterkte ze het vaste ensemble van het gerenommeerde Internationaal Theater Amsterdam voor de met lof overladen productie Penthesilea. Dat krijgt volgend jaar trouwens een vervolg in meerdere Europese hoofdsteden en Azië. Onlangs werkte Daphne ook de opnames af van een prestigieuze Nederlandse kortfilm, waarin ze opnieuw de hoofdrol vertolkt. In de periode voor Kerstmis zal ze op het podium staan van het Grand Theatre Groningen met Teddy’s Last Ride.

Foto: Kris De Witte

UITGESTELD: Plaatselijke asfaltwerken op de Sint-Jobstraat

UITGESTELD: Plaatselijke asfaltwerken op de Sint-Jobstraat

27/10/2023
31/10/2023: UPDATE TIMING
 
Door de slechte weersvoorspellingen worden deze werken uitgesteld. Na afstemming met de verschillende partners volgt een nieuwe planning.
 
 
 
 
Nieuwe toplaag tussen rotonde Bolderberg en Heidestraat
 
Een 10-tal verschillende zones - tussen de rotonde in Bolderberg tot vlak na de Kabien- en Heidestraat - vertonen putten en gerafelde asfaltplekken. In die zones wordt een nieuwe asfalttoplaag aangebracht. Nadien volgen nieuwe markeringen. Dat zal de verkeersveiligheid en het rijcomfort verhogen.
 
De werken worden in de herfstvakantie, op 2 en 3 november, uitgevoerd om de hinder voor het verkeer te beperken. Als het weer het toelaat.
 
Tijdens de werken gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker.
* Fietsers volgen een lokale omleiding.
* Verkeer blijft in beide richtingen beurtelings mogelijk met tijdelijke verkeerslichten aan een vertraagde snelheid.
* De doorgang naar de Kabien- en Heidestraat wordt tijdelijk onderbroken.
* Overdag tijdens de werkuren zijn opritten van woningen en parkings van handelszaken mogelijk moeilijker of kortstondig niet toegankelijk. Bewoners en bezoekers, die zich moeten verplaatsen tijdens de asfalteringswerken, parkeren hun voertuig best tijdig buiten de werfzone.
Bolderberg was aanwezig op de eerste Babbelbar.

Bolderberg was aanwezig op de eerste Babbelbar.

26/10/2023

Vanavond was er in het provinciehuis de eerste samenkomst van politiediensten, gemeentelijke diensten en coördinators van BIN WhatsApp groepen. Ook Bolderberg was vertegenwoordigd op deze brainstorming over de Politionele en Maatschappelijke Veiligheid. Binnen Bolderberg is deze WhatsApp groep bekend onder de naam WABP hetgeen staat voor WhatsApp Buurt Preventie. Deze groep heeft als doel om een extra oog te zijn van de politie. Dit kan door ongure mensen of onveilige situatie te melden in eerste instantie aan de politie en vervolgens in de WhatsApp groep. Op die manier worden de buurtbewoners verwittigd en zijn zij ook alert voor eventuele onregelmatigheden zoals diefstal, enz.

Wij konden er vaststellen dat de meeste WhatsApp groepen in Limburg een goede samenwerking hebben tussen de coördinators, de gemeente en de politie. De provincie wil hier een drijvende kracht worden om te kijken welk systeem er in de toekomst best gebruikt zal worden. Zoals nu de meesten de WhatsApp groepen gebruiken die niet door politie mogen ondersteund worden of de BIN is federaal maar niet gratis of de BIN24 hetgeen privé is en ook betalend.

Eén van de feiten die algemeen als ernstig minpunt ervaren werd, is dat er geen informatie van de politie of gemeente komt over de gemelde calamiteiten. Niemand vraagt naar de juiste toedracht. Maar wel naar algemene info die mag en kan verspreid worden. Op die manier blijft de groep levend en interessant.

Meer informatie over deze WhatsApp groepen kan je terugvinden op https://bolderberg.be/nl/dorp/wbp-bolderberg

In deze zaak smul je pal langs de wielerpiste van Circuit Zolder: is het eten even goed als het uitzicht?

In deze zaak smul je pal langs de wielerpiste van Circuit Zolder: is het eten even goed als het uitzicht?

26/10/2023

Odiel scoort punten bij wielerfans: in het nieuwe zaakje kan je genieten van een lekkere hap pal naast de wielerpiste van Circuit Zolder. Maar ook niet-fietsfanaten kunnen hier terecht voor betaalbare bistrogerechten. Zijn die even goed als het uitzicht?

Wolfgang Maris vanaf vandaag in De Repair Shop

Wolfgang Maris vanaf vandaag in De Repair Shop

23/10/2023

Vanavond gaat op VRT 1 het nieuwe seizoen van De repair shop van start. Opnieuw neemt het gezelschap zijn intrek op Domein Bokrijk waar mensen kunnen langskomen met een voorwerp dat hen na aan het hart legt en dat al een historiek achter de rug heeft. Vaak is dat een familiegeschiedenis. Ze doen hun verhaal ook telkens aan gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis. Vervolgens wordt hun probleem voorgelegd aan één van de specialisten die uit verschillende disciplines zijn samengebracht. Zo is er Wolfgang Maris uit Bolderberg. Hij herstelt al 15 jaar oude radio’s. Als kleine jongen was hij gefascineerd door elektronica en alles wat er mee te maken heeft. Toen hij voor het eerst een lampenradio zag, wilde hij weten hoe er uit een ‘lamp’ muziek kon komen. Hij werd lid van het Olens Radiomuseum en leerde daar de kneepjes van het vak. Zijn passie voor oude radio’s kwam helemaal tot leven. Dat met eenvoudige onderdelen en dankzij enkele natuurwetten, onzichtbare signalen hoorbaar worden, vindt Wolfgang nog steeds wonderlijk. Ook de combinatie van mechanica en elektronica in sommige oude radio’s is fantastisch. Zo goed zelfs, dat na tachtig jaar en de nodige zorg, die toestellen nog steeds werken. Benieuwd welke klussen hij dit seizoen voorgelegd krijgt. De repair shop, VRT 1, vanaf vandaag, elke maandag om 21.50 uur of op VRT MAX. (foto VRT)

Reünie 70 jarigen Bolderberg

Reünie 70 jarigen Bolderberg

22/10/2023
De 70 jarigen van Bolderberg verzamelden zaterdag 21 oktober in de Truckstop  voor een feestmaal en een gezellige babbel.
Het was ondertussen vijf jaar geleden dat ze elkaar nog zagen, toch voor de meesten.
Ze vonden het zo fijn zodat er velen opteerden om de tussen tijd te verkorten.
Tentoonstelling oud kerkhof van Bolderberg

Tentoonstelling oud kerkhof van Bolderberg

15/10/2023

De vrijwilligers van Erfgoedteam Heusden-Zolder hebben, samen met bezoekers van het kerkhof, het kerkhof achter de kerk in Bolderberg helemaal opgekuist.

Met de hulp van de kerkraad van Bolderberg, de Heemkundige kring van Heusden, de Heemkundige kring van Zolder en de bibliotheek van Heusden-Zolder gingen ze op zoek naar info over de overledenen. Daarnaast fotografeerden en inventariseerden ze de graven. Vervolgens is dit allemaal in Geneanet toegevoegd. Daar koppelden ze ook de stambomen van deze mensen aan.

 

Van 30 oktober tot en met 3 november maken we met een tentoonstelling graag zichtbaar wat het team allemaal heeft gepresteerd. Maar we doen meer: we registeren de verhalen van de bezoekers die verband houden met de overledenen. We maken ook de stamboom van bezoekers die dat willen.

 

Door de contacten met de bezoekers van het kerkhof zijn er verschillende verhalen naar boven gekomen. Die verhalen gieten we later in een podcast.

 

Al dat moois vindt plaats in de pastorij van Bolderberg, Sint-Jobstraat 66 in Heusden-Zolder.

We zijn open van 30 oktober tot en met 3 november van 10 tot 16u.

 

Voor dit project krijgen we steun van ECRU.

Bolderbergse bierwandeling op 28 oktober

Bolderbergse bierwandeling op 28 oktober

12/10/2023

flyer 2023 bierwandeling