Vormsels en eerste communies uitgesteld, wat nu ?

Vormsels en eerste communies uitgesteld, wat nu ?

01/04/2020

Het coronavirus verplicht ons tot uiterste voorzichtigheid. Daarom hebben wij, bisschoppen van België, maandag 30 maart 2020 beslist dat de vieringen van het vormsel en de eerste communie, die voorzien waren tussen Pasen en Pinksteren, niet kunnen doorgaan op de voorziene datum. De vormsels worden verschoven naar de maanden september of oktober. De eerste communies worden verschoven naar het volgende schooljaar.

Elk bisdom zal een regeling voorstellen aangepast aan de eigen situatie. Elk bisdom zal daarover de nodige communicatie verspreiden. Zie verder op deze pagina.

De redenen voor dit uitstel liggen voor de hand. Zelfs wanneer de regering een versoepeling van de huidige maatregelen toelaat, zal zij geen vieringen toelaten met volle kerken met mensen van diverse families en generaties (kinderen, ouders en grootouders); ongeacht wat ze in de voorbije maanden met corona hebben meegemaakt.

In de laatste maand van het schooljaar zullen de kinderen alles op alles moeten zetten om hun schooljaar goed te voltooien, vooral de vormelingen uit het 6de leerjaar basisonderwijs die hun kwalificatie moeten halen voor het middelbaar. Het heeft dan ook geen zin hun vormsel nog in juni plaats te laten vinden.

Ook al kunnen parochies of catechisten nu geen bijeenkomsten beleggen, dan vragen wij dat ze contact houden met hun communicanten of vormelingen. Daarvoor bestaan diverse mogelijkheden, onder andere via post, e-mail, streaming of telefoon. Van zodra een nieuwe datum is vastgelegd, zullen ze hun bijeenkomsten daarop kunnen afstemmen.

Wij danken allen die zich inspannen goed met de eerstecommunicanten en vormelingen en hun ouders te communiceren, deze moeilijke beslissing te helpen duiden en te helpen werken aan een goede overbrugging naar een nieuwe datum.

Overzicht van de specifieke richtlijnen per bisdom

De Belgische Bisschoppenconferentie heeft beslist de vormsels en eerste communievieringen die nu gepland waren tussen Pasen en Pinksteren af te gelasten en over de zomervakantie heen naar september-oktober over te brengen.

Ook al zouden de overheidsmaatregelen die nu van kracht zijn eindigen of versoepelen, wijst alles erop dat grote samenkomsten - en over generaties heen - nog een hele tijd niet zullen worden toegestaan. Bovendien wachtten vele families ook uit praktische overwegingen op een beslissing. Vandaar de noodzaak om duidelijkheid te scheppen.

We voorzien dus in het bisdom Hasselt in het najaar: de vormselvieringen in de laatste twee weekends van september en het eerste weekend van oktober; de eerste communievieringen gedurende een iets ruimere tijd, september-oktober.  

Hoe dat kan verlopen is beschreven in een voor allen eenduidige richtlijn. Belangrijk is dat de plaatselijke pastorale verantwoordelijken met de catechisten, de ouders en betrokken leerkrachten een planning opmaken. Voor concrete data is het vandaag te vroeg.

Afgelasten is spijtig, maar kinderen, jongeren en hun familie kunnen zo wel samen met hun parochiegemeenschappen uitkijken naar het najaar.

info kerknet.be

de redactie bolderberg.be  LS