Bolderberg: werking dorpsraad van Bolderberg.

Bolderberg: werking dorpsraad van Bolderberg.

13/09/2019

Wel, even vertellen dat een aantal kerkdorpen in H-Z een dorpsraad hebben; Bolderberg, Viversel, Eversel-Ubbersel, boekt, Berkenbos, Heusden-centrum en Zolder-centrum. De volledige info met hun voorzitters vind je op de gemeentelijke website https://www.heusden-zolder.be/dorpsraden 

wat is een dorpsraad ? Dorpsraden verstrekken advies aan het gemeentebestuur over het reilen en zeilen in hun deelgemeente. Het gemeentebestuur betrekt hen en vraagt advies bij belangrijke, ingrijpende beleidsbeslissingen.
Deze raden ontvangen een jaarlijkse werkingstoelage als ze aan een aantal eenvoudige criteria voldoen.

Onze raad is een feitelijke vereniging met een huishoudelijk reglement, goedgekeurd door de gemeente en op vraag inkijkbaar.

Onze dorpsraad hier bestaat al sinds 1978, dus 41 jaar, al die tijd geleid door Marcel Gijbels. Hij heeft enorm vele zaken doen veranderen in Bolderberg en heeft op 82-jarige leeftijd de fakkel doorgegeven aan Ludo steemans, vroegere voorzitter BHV. een beknopte hystoriek vind je op onze website https://www.bolderberg.be/nl/dorpsraad/bestuur-dorpsraad 

Nadat ik gisteravond via een facebookpagina een totaal foute gedachtengang las over de doprsraad van Bolderberg, wil ik hier kort en bondig een uitleg geven.

Momenteel bestaat onze dorpsraad uit 21 leden, 14 mannen en 7 vrouwen, stemgerechtigd, en zijn een spiegel daar zij wonen in een aantal straten en wijken van Bolderberg. Averbodeshof, Vrunstraat, Heidestraat, De Slogen, Bolderdal, Broederspad, Galgeneinde, St Jobstraat, Zandstraat, Kluisstraat. Uiteraard vertegenwoordigen zij ook alle andere straten. Aangevuld met Annette Palmers schoolhoofd en danny Poelmans wijkagent, adviserend en niet stemgerechtigd.

Waar nodig nodigen we iemand van het beleid uit, burgemeester, schepen, diensthoofd om een punt of thematiek toe te lichten. Met de beleidsmensen gaan we in constructief overleg en horen alle raadsleden wat gezegd wordt en kunnen vragen stellen. Eveneens kunnen we waar nodig verenigingen uit Bolderberg uitnodigen om iets toe te lichten of bespreken.

Deze raadsleden vind je hieronder als je doorklikt op "lees verder". Zij doen dit volledig belangeloos en neutraal en vertegenwoordigen de bevolking. Je kan hun gerust aanspreken over problemathieken die buiten de meldingspunten gemeente liggen. Anderzijds mag je gerust een mail sturen naar dorpsraad@bolderberg.be of met de voorzitter bellen op 0475/45 44 39 om een probleem te melden of bespreken.

De 4 eersten op de lijst vormen ook een "dagelijks bestuur" die een probleem of punt waar nodig direct kunnen oppakken en stellen de dagorde op.

De volledige raad komt om de 3 maanden samen die de dagorde bespreken of nieuwe agendapunten melden. Dus de 3de en 6de en 9de en 12de maand van een jaar. Deze vergaderingen gaan door in de Witte zaal, Kluisstraat, en het verslag hiervan wordt publiekelijk op onze website gezet en verschijnt in De Kluizenaer.

Daarbuiten wordt er ieder jaar een volksraadpleging georganiseerd, meestal rond of samen met de 4de raadsvergadering van het jaar. Op deze avond is de bevolking of zijn straatafgevaardigden van Bolderberg vrij om naar de Witte Zaal te komen en zijn/haar uitleg te doen of probleem te melden. Een straatlamp die niet brand of een klokputje dat niet afloopt, of andere meldingspunten gemeente bespreken we niet. De volksraadpleging wordt niet aangekondigd met flyers of brieven, maar via de huidige website medegedeeld en verspreid via de sociale mediakanalen. Dus het is goed dat je regelmatig gaat kijken op www.bolderberg.be. Hier vind je trouwens allerlei nieuws over Bolderberg, met wat gebeurd is, nog komt en een kalender.

Het zou zeer nuttig en dienbaar zijn moesten straten en wijken een afgevaardigde aanstellen die de verbinding is of kan zijn met onze dorpsraad.

De Voorzitter

Ludo Steemans

 

  Naam Functie stemrecht
1 Ludo Steemans Voorzitter (dagelijks bestuur = DB) ja
2 Roger Philtjens Secretaris (DB) ja
3 Sabine Veltjen lid dorpsraad (DB) ja
4 Ruben Mangelschots lid dorpsraad (DB) ja
5 Francis Holsteyns lid dorpsraad ja
6 Gijs Dayers lid dorpsraad ja
7 Jaak Myny lid dorpsraad ja
8 Jef Goris lid dorpsraad ja
9 Jeroen Myny lid dorpsraad ja
10 Jo Martens lid dorpsraad ja
11 Leo Nulens lid dorpsraad ja
12 Louis Hauquier lid dorpsraad ja
13 Marie-Paule Aerbeydt lid dorpsraad ja
14 Debby Braekers lid dorpsraad ja
15 Jim Broux lid dorpsraad ja
16 Inge Plessers lid dorpsraad ja
17 Peter Orens lid dorpsraad ja
18 Alain Gorremans lid dorpsraad ja
19 Wendy Remans lid dorpsraad ja
20 Daisy Verdonck lid dorpsraad ja
21 Karine Windmolders lid dorpsraad ja
       
  Anette Palmers schoolhoofd nee
  Danny Poelmans wijkagent nee