UCI World Championships: 23 juli tot 27 juli

UCI World Championships: 23 juli tot 27 juli

29/06/2019

En de vele battles zijn intussen gestreden. Een kleine 4000 deelnemers van over gans de wereld hebben het beste van zichzelf getoond onder barre omstandigheden. De eerste dagen extreme hitte en hoge temperaturen, en naar het einde onweer en regenbuien die er voor zorgde dat de piste glibberig werd. Dat heeft er ondermeer voor gezorgd dat er bij het gaan naar de uiterste limieten raceongevallen gebeurd zijn met opnames tot gevolg.

Toch hebben de veelvuldige toeschouwers, die ondanks de extreme weersomstandigheden in grote getallen aanwezig waren, mooie spectakels gezien en zijn er fantastische wereldkampioenen gekroond, zowel bij de mannen als vrouwen.

Zo werd de mannenfinale beslist door valpartijen van onder meer Joris Daudet. De 27-jarige Twan van Gendt schoot het best de piste in en bleef zo de twee tuimelpertes achter hem voor, die al zijn concurrenten meesleurden of vertraagden. Zijn landgenoot Niek Kimmann werd op grote achterstand tweede, de Franse uittredende wereldkampioen Sylvain André was goed voor brons.

Ook de finale bij de vrouwen werd ontsierd door een val: de Australische Saya Sakakibara nam in haar val meteen na de start de Colombiaanse Mariana Pajon mee. De 28-jarige Alise Willoughby nam snel de leiding en gaf die in de rest van de wedstrijd niet meer af. Zilver was voor de Nederlandse titelverdedigster Laura Smulders, brons voor de Franse Axelle Etienne.

Voor de Belgische mannen-elite zat het WK er na de drie kwalificatiemanches, de zogenaamde ‘moto’s’, al op. Zowel Mathijs Verhoeven als Ruben Gommers werden daarin uitgeschakeld. Bij de vrouwen-elite waren er geen Belgische vertegenwoordigsters. Elke Vanhoof, de beste Belgische BMX’er, moest afzeggen door blessureleed.

 

info nieuwsblad en foto Rudi Coomans