Bolderberg = Barreberghe hoe ons dorp noemde er uit zag in 1678... en later

Bolderberg = Barreberghe hoe ons dorp noemde er uit zag in 1678... en later

20/02/2019

En Marcel Gijbels vond in zijn zeer rijkelijk archief dit:

Hierboven zie je de oudste kaart van Bolderberg, getekend door de abdij van Averbode in het jaar 1678.

Bijna het hele dorp. Je ziet het goed Bovy, het heette toen nog “de Bolderbergse Wenning”. Het eerste huis rechts van Bovy is de “ Ooievaarshoeve” Trieste naam want in 1763 brandde de hoeve tot de grond af, doordat de ooievaars een nest gebouwd hadden op de schouw. Dan volgt een hoeve, afgebroken voor de bouw van Mozart, die dienst deed als pastorie voor de kapel van het jaar 1500, die ernaast stond en in 1878 vervangen werd door de huidige kerk. De voorloper van restaurant Oud Bolderberg zie je ook goed staan. De weg rechtdoor over de berg bestond niet. Bolderberg telde in 1678 een twintigtal huizen.

En als je op "lees verder" drukt zie je het 1ste kadasterplan van 1870 uit het archief van Marcel, en verder zie je 2 foto 's:

Het vroegere hotel-restaurant (foto 1947) Oud- Bolderberg zie je er op staan (rond 1680 gebouwd). De schuur werd eerst verbouwd tot een winkeltje (rond 1956), later alles tot restaurant. Niet vergeten hotel en restaurant en dorpscafe bestonden reeds in de jaren vijftig. Op de Kempische driehoek ervoor stond een grote eik waaronder recht gesproken werd door de baron. Ook de oude kapel (1500) stond hier. Je ziet de Bolderbergse wenning( Bovy) onder en boven de pastorie (blauw).

Op de foto van 1904 zie je de Galgeneinde.

info Marcel Gijbels