De inrichtingswerken op Domein Bovy gingen van start

De inrichtingswerken op Domein Bovy gingen van start

19/03/2024

Op Bovy start vandaag een landinrichtingsproject om het domein om te vormen tot Wijerspoort. Daarmee krijgt Heusden-Zolder de eerste van acht toegangspoorten voor De Wijers of het Land van 1.001 vijvers dat zich over zeven gemeenten uitstrekt. Via landinrichting wil de Vlaamse Landmaatschappij met haar partners de beleefbaarheid van De Wijers vergroten op domein Bovy en in Bolderberg. Daarvoor zijn ingrijpende werken nodig. De hele toegangszone langs de Galgeneinde wordt grondig aangepakt met een onthaalinfrastructuur en betere wandelroutes. 

 

Wandelpaden

Er komt langs Galgeneinde een veilig wandelpad, gescheiden van de straatkant, tussen de hoofdingang en beide parkeerzones. De kapel wordt opgenomen in het nieuwe wandelpad en de fietsenparking krijgt een plaats aan de buitenrand van de speeltuin. De paden aan de speeltuin, rond de Sint-Jansvijver, de centrale vijver en de visvijver worden verbeterd zodat ze het hele jaar toegankelijk zijn, ook voor minder mobiele mensen. Over het natste deel van het Hazenpad komt een knuppelpad. Langs de ringgracht verwijderen arbeiders de struiken en de haag zodat de passant vanop de toegangsweg al een zicht krijgt op het historisch erfgoed van domein Bovy. Om meer water in de ringgracht te krijgen, plaatsen ze een regelbare stuw en verbinden de poel achter het Herenhuis met de ringgracht. De waterkwaliteit wordt verbeterd door het slib van de ringgracht en de poel te ruimen. De poel krijgt meer glooiende oevers en de oeverbescherming van de ringgracht wordt vernieuwd. Een nieuwe brug vervangt de stenen brug tussen het binnenplein en de dierenweide.

 

Infopunt

Aan de hoofdingang van Domein Bovy komt een groot infopunt van De Wijers met informatie over het domein en het ruimere gebied De Wijers. De parking De Kluis in de Kluisstraat is nu al een instappunt voor een wandeling langs De Kluis. Bezoekers kunnen er aansluiten op de bestaande wandel- en fietsroutes. Dat instappunt krijgt nieuwe infoborden en fietsenstallingen.

 

Werken tot in de zomer

De werken die vandaag starten duren wellicht tot juli. In de beginfase verdwijnen er enkele bomen en hagen, dat is noodzakelijk voor de aanleg van paden en het creëren van meer openheid op het domein. De hinder voor de bezoekers wordt zoveel mogelijk beperkt maar een aantal paden en zones zijn tijdelijk niet toegankelijk, die worden duidelijk aangegeven. De werken kosten 621.000 euro: Heusden-Zolder betaalt 270.500 euro, de Vlaamse overheid 348.000 euro en Limburgs Landschap vzw 2.500 euro. (foto's Vlaamse Landmaatschappij)

 

 001 (1)

 

 

Informatie: heusden-zolder.eu