Laten we ons dorp zwerfvuilvrij houden...

Laten we ons dorp zwerfvuilvrij houden...

03/05/2021

Een proper dorp ten tijde van Corona

De dag van vandaag heeft iedereen het over het milieu maar als het op eigen gedrag aankomt dan zijn we niet bereid om daar voldoende zorg voor te dragen. We zijn blij dat we in Bolderberg zoveel groen hebben en we hebben tijdens Corona massaal genoten van een wandeling of een fietstocht in de buurt. Het is echter zorgwekkend als we in onze bossen en langs onze wegen steeds meer zwerfvuil tegenkomen.

Sinds het uitbreken van de gezondheidscrisis hebben we het bijkomend fenomeen van de gebruikte mondmaskers en zakdoekjes die achteloos worden achtergelaten. We willen iedereen oproepen om onze straten of pleinen proper te houden en onze bossen niet te vervuilen, laat staan te sluikstorten.

De bijgaande foto is een momentopname van een overvolle vuilbak aan domein Bovy. Maar als je de bossen inwandeld komt je meer en meer vuilhoopjes of lege verpakkingen tegen....

Op zich is dit geen nieuwe boodschap, maar wel een die duidelijk herhaling nodig heeft. We beseffen dat het een enorm moeilijke periode is voor iedereen, maar we willen wel oproepen om ook te denken aan onze omgeving en om het afval niet achter te laten waar het niet hoort.

Ook hondeneigenaars moeten we wijzen op hun verplichtingen. Hondenpoep is niet enkel vies, het kan ook ernstige infectieziekten veroorzaken door de overdracht van dier naar mens. Elke hondenbezitter kan op basis van een politieverordening verplicht worden om de uitwerpselen van zijn hond op te ruimen en om hondenpoepzakjes bij zich te hebben. Overtreders krijgen een GAS-boete.

Het is spijtig te moeten vaststellen dat hondenpoepzakjes wel worden gebruikt om dan enkele meter verder te worden gedumpt zelfs aan de ingang van de loopweide van Bovy. Begrijpen wie begrijpen kan. Het gevolg is dat we ook nog eens plastiek in ons milieu brengen dat zeer langzaam afbreekt om uiteindelijk in onze voedselketen terecht te komen.

Het ging al langer niet de goede kant uit met de hoeveelheid zwerfvuil dat rondslingert langs de Vlaamse wegen. In 2015 bedroeg de geschatte hoeveelheid zwerfvuil nog 20.400 ton. Twee jaar later verminderde dat cijfer tot 19.900 ton, maar in 2019 steeg het tot wel 22.641 ton.  Het doel was om minder zwerfvuil te hebben maar de coronacrisis zorgde ervoor dat de cijfers in 2020 nog slechter waren.

Per persoon steeg het zwerfvuil van 3,13 kilo in 2017 naar 3,44 kilo in 2019. De kosten om zwerfvuil te ruimen en te verwerken steeg wel iets minder snel. Het kostte twee jaar geleden toch al 32,83 euro per Vlaming per jaar.

De cijfers van sluikstorten en zwerfvuil zijn dus niet goed en blijkbaar helpt het niet genoeg om vuilbakken te plaatsen, te sensibiliseren en GAS-boetes uit te schrijven. De horecazaken van Bolderberg die takeaway aanbieden doen alvast hun best om vuilbakken te plaatsen maar zolang men zijn bekers en servetten achteloos achterlaat , zal ons dorp er niet netter op worden en betaalt de gemeente -en dus elk van ons- het gelag.

Zwerfvuil vergaat trouwens trager dan je denkt. En in sommige gevallen zelfs nooit! Op lange termijn hebben zwerfvuil en sluikstort een negatieve impact op onze leefomgeving.

En zie je iemand, ook mensen niet uit Bolderberg rotzooi weggooien, maak hun er attent op dat onze mooie natuur proper moet blijven...

De redactie, info dorpsraad.