Bolderberg: met de fiets veilig naar school

Bolderberg: met de fiets veilig naar school

18/03/2021

Terwijl we al een tijdje bezig zijn over de veiligheid van fietsers en de vreselijke hardrijders in de Zandstraat, Irislaan, bloemenwijk, Heidestraat, Wolverik, is dit probleem evengroot zelfs groter aan 't worden in de Slogen aan de overkant Zandstraat. Vele kinderen vanuit de woonzones steken dagelijks over of rijden langs de Zandstraat om dan meestal via de Slogen naar de school te fietsen. En de auto 's die ook uit die zones hun kinderen naar de school brengen moeten HIER ZEKER AAN DENKEN dat de fietsende kinderen overal veilig moeten kunnen fietsen... Kleine tip: sta 's morgens 10 min vroeger op, vertrek vroeger zodat je niet gestrest en rustig naar de school kan rijden. 

Vanmorgen bereikte ons via de school deze verontwaardigde brief over het autoverkeer in de Slogen...Lees even aandachtig de brief van een zeer bezorgde ouder hieronder. 

Beste mevr Palmers, beste Annette,

Dit moet mij even van het hart: 

Zoals jullie zelf ook aanmoedigen, probeer ik zo vaak mogelijk mijn kind met de fiets naar school te brengen. Tijdens de lockdown leerde hij ook zelf fietsen en als ik de tijd heb, fietst hij ook graag met zijn eigen fiets naar school.

We wonen in de bloemenwijk, dus moeten een klein stukje Zandstraat doen. Wat ik gevaarlijk vind o.w.v. het smalle fietspad (auto's houden zelf ook onvoldoende afstand) en de onaangepaste snelheid van sommige chauffeurs, ondanks de wegversmalling en reductie naar 50km/u. De enige echt veilige oplossing daar zou een breder of nog beter, afgeschermd fietspad zijn. 

Maar goed, dat is een grote baan, daar kan je dat nog enigzins van verwachten en het is maar een kort stukje van onze route. Véél erger vind ik de Slogen. Een straat waarvan je zou verwachten dat ze relatief rustig is en dat chauffeurs er rond schooltjiden een aangepaste snelheid en alertheid op nahouden of ze vermijden als ze er niet moeten zijn. Niets is minder waar. Heel vaak komen we daar in gevaarlijke situaties terecht: auto's die te snel rijden, te weinig afstand houden, voorbij steken wanneer er aan beide kanten van de straat meerdere fietsers of voetgangers zijn, proberen om met 2 auto's in tegengestelde richten te passeren nog naast een fietser, ... . 

Vanmorgen was ik echt geshockeerd en ik ben er nog steeds niet goed van. Het was de ene na de andere gevaarlijke situatie, we werden bijna van onze sokken gereden en ik was doodsbang, het was echt te gek voor woorden. 

Ik vind het zo ontzettend jammer om op slechts 1,5km van de school te wonen, in een dorp en dan toch de overweging te moeten maken om de auto te nemen ipv de fiets omdat het zo gevaarlijk is.

In de Slogen hangt er nu een bordje met de vraag aan chauffeurs om voldoende afstand te houden. Dat bordje is klein, met kleine tekst en onmogelijk te lezen door een voorbijrijdende auto (ik heb het zelf geprobeerd), het gaat zijn doel dus volledig voorbij.

Ik hoop van harte dat er met steun van de ouderraad of dorpsraad op korte termijn betere oplossingen komen om de weg naar school fietsbaar en veilig te maken. Een snelheidsbeperking tijdens de schooluren, fietsstraat, ... . Chauffeurs die niet in de Slogen moeten zijn op die momenten van de dag, zouden beter een andere weg nemen. Al moet ik zeggen dat ik vooral geshockeerd ben dat ook ouders die naar de school rijden en dus zelf kinderen in de auto hebben zitten, weinig alert zijn voor fietsers.

In naam van de kinderen en bezorgde ouders

Ludo Steemans

voorzitter dorpsraad

de redactie bolderberg.be  LS