Gemeenterapporten: Heusden-Zolder

Gemeenterapporten: Heusden-Zolder

04/10/2020

Hoe graag woont u in uw gemeente? Hoe veilig voelt u zich er? En hoe tevreden bent u over uw gemeente? Het Belang van Limburg en UHasselt vroegen het aan 10.000 Limburgers. Het volledige rapport vindt u onder dit artikel.

Dit viel de redactie van HBVL, Zahra Boufker en Sanne Deferme, op in de resultaten van Heusden-Zolder. 

Heusden-Zolder scoort 7 op 10 en staat op plaats 35 van 41 gemeenten in Limburg. De Limburgse gemeenten scoren gemiddeld 8/10. Er is zeker nog werk aan de winkel !

Korte inhoud:

1. Relatieve tevredenheid: Op de vraag ‘Hoe graag woont u in uw gemeente?’ antwoorden inwoners van Heusden-Zolder met 7,66 op 10 iets lager dan het Limburgse gemiddelde van 7,95. Daarmee staan ze op de op zes na laatste plaats in de provincie. De algemene tevredenheid wordt dan weer beoordeeld met 7,12, net iets hoger dan het Limburgse gemiddelde (7,06). Op heel wat voorzieningen krijgt de gemeente dan ook hoge punten: cultureel centrum (7,74), huisartsen (8,22), lager onderwijs (8,04) en supermarkten (8,06).

2. Onveiligheidsgevoel: Op de vraag ‘Hoe veilig voelt u zich in uw gemeente?’ antwoorden inwoners met 6,63 op 10. Er zijn maar zes gemeenten die het slechter doen, waaronder ook de andere mijngemeenten. Toch lijkt dat niet overeen te komen met de werkelijke criminaliteit. Volgens de criminaliteitsgraad (het aantal criminele feiten per 100 inwoners) staat Heusden-Zolder zelfs op de 39ste plaats. Alleen in Halen en Nieuwerkerken is er minder criminaliteit. Het onveiligheidsgevoel lijkt dus eerder subjectief.

3. Goede dienstverlening: De inwoners die het afgelopen jaar contact hadden met de gemeente voor de uitwisseling van een dienst, product en/of informatie, beoordeelden de algemene kwaliteit van de dienstverlening met een 7,67 op 10. Daarmee valt Heusden-Zolder nipt buiten de top 10. Op de vraag in welke mate de kwaliteit van de dienstverlening aan de verwachtingen voldeed, antwoorden inwoners gemiddeld met 7,72 op 10. Zowel de burgemeester als de schepenen zijn dan ook erg aanspreekbaar in deze mijngemeente.

4. Uitkijken naar nieuwe sportcomplexen: Hoewel Heusden-Zolder in totaal liefst vijf sporthallen telt, beoordelen inwoners de kwaliteit ervan met 6,07 op 10. Alleen Voeren doet slechter. Misschien brengt de nieuwe sporthal in het centrum van Zolder soelaas. Daar moet tegen 2023 de ‘digitale sporthal’ klaar zijn, met onder meer een dynamische belijning met ledlampen. Daarnaast zou tezelfdertijd ook de velodroom gerealiseerd moeten zijn. Voor ruim 21 miljoen euro krijgen de inwoners niet alleen een overdekte wielerpiste, maar ook een middenplein met vier sportunits, een topgymnastiekhal, een tribune met een capaciteit van 2.000 personen en een medisch centrum. Ook G-sporters kunnen er terecht.

5. Horeca kan beter: Op het vlak van horeca geven inwoners duidelijk aan dat er werk aan de winkel is. De score van 6,23 op 10 ligt ruim onder het Limburgse gemiddelde van 7,25. Nochtans is er een uitgebreid aanbod in Heusden-Zolder. Van een wijnbar tot de horeca op domein Bovy, die herleeft nu het gemeentebestuur de site weer in handen heeft genomen. Daarnaast zijn er tal van multiculturele zaken. Wellicht kan er vooral op het vlak van beleving nog vooruitgang geboekt worden.

Zo reageert burgemeester Mario Borremans (Goed)

Burgemeester Mario Borremans is naar eigen zeggen gematigd tevreden met de resultaten van zijn gemeente. “Ik zie dat we op de meeste punten toch rond het Limburgse gemiddelde scoren, met weinig uitschieters”, zegt hij. Al is de minder goede score voor de sporthal hem ook opgevallen. “We hebben verschillende sporthallen in Heusden-Zolder, maar het klopt inderdaad dat die verouderd zijn. Met de komst van de Velodrome hopen we dat te kunnen verbeteren. We krijgen daar vier volwaardige sportvelden, van hedendaagse kwaliteit. Daarmee gaan we zeker een stap vooruit zetten.”

De goede dienstverlening is volgens Borremans te danken aan het harde en uitstekende werk van de personeelsleden van de gemeente. “Ik denk dat zij heel goed werk leveren. Ook de mensen van de balie. We zetten heel sterk in op communicatie. Ik krijg er regelmatig ook complimenten over van inwoners.”

Voor het onveiligheidsgevoel van zijn inwoners heeft de burgervader niet echt een verklaring. “Onze criminaliteitscijfers zijn inderdaad laag. We zetten wel enorm in op verkeersveiligheid en diefstalpreventie. De politie voert daar verschillende acties rond. Misschien dat het daardoor wat meer leeft bij de mensen?”

De slechte cijfers van de horeca gaat Borremans samen met zijn gemeentebestuur bekijken. “We hebben heel wat goede restaurants en leuke brasseries, maar blijkbaar is dat voor onze inwoners momenteel niet voldoende”, zegt hij. “Of misschien is er niet voldoende samenhorigheid tussen de verschillende zaken. Omdat we uit twee deelgemeenten bestaan, hebben we niet echt één groot centrum. Als gemeentebestuur heb je de horeca natuurlijk niet helemaal in de hand. We kunnen niemand verplichten om een zaak op te starten. Maar we gaan het zeker bekijken met de dienst Lokale Economie.”

Via deze link https://www.hbvl.be/cnt/DMF20201001_95864262?origin=app&gemeente=Heusden-Zolder kan je in detail alle cijferstabellen op de detail-antwoorden lezen in vergelijking met de andere gemeenten van Limburg.

info Het Belang Van Limburg waarvoor dank.

 

de redactie bolderberg.be  LS