Burenbrief Circuit Zolder

Burenbrief Circuit Zolder

01/10/2020

Beste buren,

Leven en werken in een wereld die constant veranderd is niet gemakkelijk. Er is geen enkele zekerheid over wat mag en wat niet mag. Na ruim een halfjaar durven we ons hierover zelfs ‘moeilijk’ uit te spreken. Zo blijkt ook uit alles wat er in ons land beweegt.

Ook in de sport- en eventsector waar wij als Circuit in meedraaien, maakt deze onzekerheid het bijzonder moeizaam om events te organiseren. Eén groot geluk dat we op de blijvende steun van onze gemeente mogen rekenen. Zij helpen ons om de steeds veranderende administratieve manier van aanvragen te verwerken en dit tot een goed einde te brengen.

Zo hebben we bijvoorbeeld moeten wachten op de veiligheidsraad van afgelopen woensdag 23/09 om de juiste procedure te kennen over wat wel en wat niet kan voor de geplande events in oktober, en dan nog blijft alles onder voorbehoud. Gelukkig kunnen het circuit en de gemeente snel schakelen zodoende dat er op vrijdag 25 september ll. de federale goedkeuring binnen kwam waarmee we samen aan de slag konden om alles in detail uit te werken. Dit is een werk dat losstaat van alles wat met de effectieve organisatie van een event te maken heeft, en ook hier loopt niet alles op wieltjes.

De Internationale en Nationale Autosport Federaties leggen bovenop deze wettelijke verplichtingen van de overheid nog eens extra strengere maatregelen op. Een voorbeeld hiervan is de verplichte COVID test die elke deelnemer aan een internationale serie krijgt opgelegd. Dit vraagt van iedereen veel extra energie voor het organiseren van de verplichte voorregistratie, temperatuurmetingen bij betreden en het compartimenteren van het domein zodat de bubbels steeds kunnen gegarandeerd worden.

Grote events

Het spijt ons dan ook dat we jullie niet sneller konden informeren over de eerste ‘grote’ events die er aankomen, nu ja groot? Puur als race op een internationale kalender zeker en vast maar groot in de vorm van omvang en impact op het domein en in de omgeving zeker en vast niet. Evenementen die normaal meer dan 30.000 bezoekers aantrekken worden nu beperkt tot minder dan 1.000.

Zo mochten we 2 weken geleden, wat onverwacht, de FIA WTCR (World Touring Car Cup) en TCR Europe ontvangen tijdens het Touring & Trucks Weekend. Deze series zijn de absolute top van het touringwagen gebeuren op wereldvlak en een echte must voor ons om Circuit Zolder op de internationale kalender te houden. Zij namen de plaats in van het Europees kampioenschap truck racing omdat deze laatste minuut afmelden.

Als kerst op de taart verzamelden de rijders van de FIA WTCR in het initiatief ‘RaceToCare’ ruim € 15.000,-. Deze mooie som gaat naar het UZ Leuven als steun aan het onderzoek tegen COVID-19.

Maar laten we eerlijk zijn, als ‘groot’ event had dit geen impact voor de omgeving.

Kalender 2020

In de vorige burenbrief, van 15 juli, kondigden wij onze kalender aan. Deze blijft ongewijzigd met uitzondering van de BMX wedstrijden. Deze werden beiden geannuleerd omdat deze events onder de huidige maatregelen organisatorisch niet haalbaar zijn. Na jaren van EK’s en WK’s is dit een zware teleurstelling en morele opdoffer voor de BMX-Club en Cycling Unit.  Zij hebben momenteel geen enkel vooruitzicht op een wedstrijd dit jaar, het is full werken naar 2021 om het bestaande te handhaven.

NASCAR

Komend weekend staat het American Festival NASCAR op het programma. NASCAR staat garant voor mooie races met veel spanning, maar het woord ‘Festival’ is in deze tijden te hoog gegrepen. Gelukkig bestaat er livestream, want ook dit event zal met slechts 400 vooraf geregistreerde bezoekers verreden worden. De aanwezige toeschouwers krijgen enkel toegang tot de hoofdtribune aan start/finish, een heel andere en niet echt ‘Zolderse’ beleving merken we op uit reacties. Maar fans kunnen terug live de races beleven en we proberen op deze manier de broodnodige centjes binnen te krijgen al vraagt dit dan ook weer een hele inspanning zoals een groot LED scherm, dagelijkse desinfectie van de zitjes, COVID controle en zoveel meer. Inspanningen die niet in verhouding zijn met de opbrengsten, maar de enige manier om naar de toekomst durven uit te kijken.

DTM

De 2 daaropvolgende weken strijkt het DTM-circus voor het 2de jaar oprij neer op ons Circuit. Na vorig jaar met vlag en wimpel te zijn aangekondigd zal de aanwezigheid dit jaar met veel minder glitters en impact passeren. Geen bijzondere verkeersplannen in de omgeving, geen extra parkings, … enkel de tijdelijke éénrichting (zaterdag en zondag van 07u tot max. 20u) van de Kerkstraat tussen het zwembad en aansluiting Bolderberg en op het Herderspad tussen de Kerkstraat en Sterrenwacht (rijrichting naar Sterrenwacht om zo de bereikbaarheid van de woningen en horeca optimaal te behouden). De reden is een ‘bubbel’ parking in te richten in deze zone om zo een vlotte toegang tot de hoofdtribune te garanderen zonder de woonwijk te belasten.

DTM voor één weekend naar Zolder halen bleek al snel financieel niet haalbaar. Zonder het grote publiek zou dit tot een annulatie van het event leiden. Na veel telwerk en vooral rekening houdend met de TV rechten werd de huidige ‘double header’ een haalbare kaart. Zo blijven we op de internationale DTM kalender en zijn de inspanningen van de laatste jaren om DTM terug naar Circuit Zolder te halen niet tevergeefs geweest.

Voor de organisatie van deze ‘double header’ werd een bijzondere vergunning aangevraagd. Het eerste weekend zal onder een WK statuut verreden worden. Concreet betekent dit dat er op vrijdag 9/10 en zaterdag 10/10 geen traditionele middagpauze zal zijn en zal er zondag 11/10 om 9u ipv 10u gestart worden. Maar in functie van de TV uitzendingen zal het einde op zaterdag om 17u30 en zondag om 17u10 zijn. Zoals alles is deze timing nog onder voorbehoud.

24 Hours of Zolder en Cyclo-cross

Voor de evenementen na oktober zoals de 24 Hours of Zolder op 5, 7 & 8 november en Cyclo-cross op 26 december zijn er op dit moment nog geen duidelijkheden. We dromen ervan deze te kunnen laten plaatsvinden in omstandigheden waarbij COVID-19 overwonnen is en we allen samen naar een normaal en gezond 2021 kunnen uitkijken.

 Toegang

Tijdens de zeer positieve ontmoeting tussen de dorpsraden en de nieuwe algemeen directeur, Harry Steegmans, kregen we de signalen dat er toch velen zijn die het jammer vinden dat ze als buren niet binnen kunnen tijdens onze events. Terecht, ook wij willen het graag anders zien. Daarom hebben we er samen met de gemeente hard aan gewerkt om jullie als naaste buren te mogen toelaten binnen het domein tijdens DTM 1 & 2 en dit gratis. Er mogen 200 personen toegelaten worden tot de zone rond de Villeneuve chicane, BMX, Wheels die we speciaal voor jullie reserveren. De paddock blijft echter wel niet publiek toegankelijk gezien de COVID maatregelen.

Gezien de ook hieraan gekoppelde verplichte voorregistratie en we aan de ingang niemand willen teleurstellen, willen we jullie vragen uiterlijk donderdagmiddag voor het weekend, even een mailtje te sturen naar info@circuit-zolder.be met onderwerp ‘aanvraag inkom DTM’ waarin jullie alle gegevens noteren (naam, straat en nummer, datum dat jullie wensen te komen), daarlangs kan je hierin ook gezinsleden die inwoner zijn in onze gemeente mee opnemen. Jullie krijgen van een retour mail die uitgeprint geldig is als inkombewijs, dit is eveneens een bevestiging dat jullie gegevens op de COVID controle lijst van die dag opgenomen zijn.

Graag nog even de aandacht dat de ingang enkel mogelijk is te voet of met de fiets en dit via GATE 1 (hoofdingang tunnel), voor wie toch met de wagen komt stellen we de parking ‘Zwembad’ gratis open. De verplichting voor het dragen van een mondmasker en de afstand regel is ondertussen uiteraard een evidentie geworden.

Bij de 24u willen we jullie, onder voorbehoud, eveneens al uitnodigen maar dan op de hoofdtribune. Ingang via GATE 3 (Herderspad/Pits) en dit via dezelfde registratie procedure.

Het zal helaas niet direct een burenfeestje worden, maar we hopen toch dat buurt en Circuit Zolder zo terug fysiek in elkaar groeien na tijden van lock-down.

Voor vragen of opmerkingen, altijd welkom op het gekend adres info@circuit-zolder.be of  011/85 88 99.

Met veel sportieve buren groeten,

Circuit Zolder team

info Circuit Zolder