Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

BIN Bolderberg

BIN Bolderberg = bin (at) bolderberg.be

BIN Viversel = binviversel (at) bolderberg.be

BIN Boekt = binboekt (at) bolderberg.be

BIN Kayenberg = binkayenberg (at) bolderberg.be

BIN Berkenbos = bin (at) berkenbos.be

Help elkaar, om je veilig te voelen in je eigen huis en omgeving.

We weten allen dat de winterperiode de onveiligste periode van het jaar is, nu het zo lang donker is. Maar ook in de andere periodes van het jaar kunnen er ongure individuen met slechte bedoelingen in uw buurt rond lopen. De gebeurtenissen in de wereld en in onze provincie doen hier zeker geen goed aan. Deze zullen velen een nog groter onveiligheidsgevoel geven. De politie doet wat mogelijk is om de burgers toch een veilig gevoel te geven. Maar, zij kunnen niet overal tegelijk zijn. Wij kunnen hier met zijn allen aan mee helpen om ons en onze buurt een veiliger te maken.

Hoe, door elkaars huis in het oog te houden en alle verdachte personen en auto’s in je buurt te melden aan de politie. Maar, wanneer we dit ook melden aan een “BIN” groep via de WhatsApp applicatie weet iedereen die aangesloten is dit onmiddelijk. Iedereen die woonachtig is in één van de kerkdorpen waar een BIN groep actief is kan dan mee uitkijken.

BIN staat voor “Buurt Informatie Netwerk”. De bedoeling is dat iedereen die deel uitmaakt van deze groep onmiddellijk weet dat er iets niet normaal is. Zij kunnen dan mee uitkijken naar abnormale gedragingen van individu(en) en/of auto's. Op die manier kan er zeer nuttige informatie aan de politie bezorgd worden om hun onderzoek te vergemakkelijken.

Het is dus geenszins de bedoeling dat de gemeente of de politie de groepen gaat overnemen of aansturen in de toekomst. Wel ondersteund de gemeente en de politie deze groepen. Zij krijgen ook alle berichten te zien. De What's App groepen hebben een meerwaarde ( burengevoel, preventie,..) maar mogen ook niet overschat worden. Ze vormen een deel van de schakel veiligheid zegt Korpschef Geert Luypaert.

De originele groep kan opgesplitst worden als deze te groot wordt. Dit zal gebeuren naar locatie.

De beheerder(s) van elke groep kan meldingen doorsturen naar andere aanliggende groepen. Zo is er op de Halveweg in Zonhoven ook een groep aanwezig.

Wie zal er op de hoogte gebracht worden van een onveilige situatie? Iedereen in de groep.

Wat moet je doen om lid te worden? Installeer WhatsApp op je gsm en doe een mailtje naar één van de hierboven genoemde BIN groepen.

met de volgende gegevens: je naam, je gsm nummer, je straat en huisnummer.

Wat zijn de kosten? GEEN

Wanneer appt u de buurt?

WhatsApp buurtpreventiegroepen zijn extra ogen en oren voor de politie.

Zodra u iets verdachts ziet of hoort, zoals (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling dan kunt u eenvoudig via uw WhatsApp groep een melding maken.

Op die manier is iedereen bij u in de buurt direct op de hoogte.

 

U ziet een inbreker?

Bel dan direct 101 of 112 en plaats vervolgens een melding in uw WhatsApp groep, zo vergroten we samen de pakkans!

 

Maar, is het wel een inbreker, of?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens uit uw eigen buurt zijn die inbreken. Het belangrijkste om op te letten, is gedrag. U weet zelf wat ‘normaal’ gedrag is in uw wijk. De tijden en plaatsen dat er bekende, of juist onbekende mensen langslopen. De routes die gereden en gefietst worden. Plekken waar je stilstaat of normaal gesproken doorloopt. Daardoor valt gedrag dat afwijkt extra op. Wanneer u het zogenoemde onderbuikgevoel’ heeft dat er iets niet klopt, kunt u 101 of 112 bellen.

 

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren – als zij de kans krijgen zelfs zorgvuldig – een huis: maken een inschatting hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buiten wat er binnen voor het grijpen ligt. Ze schatten in hoe makkelijk ze weer weg kunnen komen en hoe goed er opgelet wordt door buurtbewoners. Het gedrag dat hierbij hoort, kunt u als buurtbewoner zien.

Denk hierbij aan speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen, gereedschap of een steen verstoppen (om later te gebruiken).

 

Wat kunt u doen?

Ziet u één of meer van dit soort gedragingen, dan kunt u bijvoorbeeld deze persoon aanspreken.

Vragen of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal uw aandacht het onaantrekkelijk maken om nog in te breken. Durft u dit niet, of heeft u er een slecht gevoel bij, dan belt u 101 of 112 . U geeft door wat u ziet en de politie kan dan komen en misschien een inbraak voorkómen. Bovendien is in sommige gevallen het plegen van voorbereidingen voor een inbraak ook al strafbaar. En een inbreker die vast zit, kan niet inbreken!

 

Wat wil de politie weten?

Belangrijke dingen om door te geven aan de politie zijn: (ingeschatte) leeftijd, lengte, postuur, haarkleur en kapsel, bijzondere of opvallende kenmerken zoals een tatoeage, kleding, eventueel vervoersmiddel (merk, model, kleur en kenteken), of iemand alleen is of samen met anderen, of iemand bijvoorbeeld een tas of een ander voorwerp bij zich heeft. Bel dus 101 of 112 . We komen liever een keer voor niets, dan een keer te weinig!

 

101 of 112 bellen, waarom niet?

Na een inbraak blijkt regelmatig dat buurtbewoners getuige zijn geweest van de voorbereiding hiervan. Zij zagen dat de situatie afweek van de norm maar belden de politie niet, omdat zij bang waren dat het ‘toch niets was’. U hoeft niet bang te zijn dat de politie direct met sirene en zwaailicht eraan komt. De centralist die de 101 of 112 -melding aanneemt zal u vragen wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten erheen te laten gaan.

 

101 of 112  bellen heeft zin!

Een belangrijk deel van de (heterdaad)aanhoudingen die de politie doet, is na 101 of 112 -meldingen van burgers!

Het aanhouden van een inbreker op heterdaad is zoveel gunstiger dan een inbraak achteraf oplossen. Niet alleen voor het (potentiële) slachtoffer van de inbraak, maar ook voor de politie. Het is moeilijk om inbraken op te lossen, zeker als er geen getuigen of sporen van de inbreker zijn.

Huisregels


 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
 2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in Nederland en België;
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief.
  De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
 4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;
 5. Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
 7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
 8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
 9. Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:

 1. Het lid van de groep woont in de wijk van de groep;
 2. Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep;
 3. In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de leden van de regiegroep in samenspraak met de politie en gemeente.
         

Deze website is eigendom van BHV (Bolderbergse Handelsvereniging) voor nieuws mail nieuws [at] bolderberg [dot] be voor al de rest bhv [at] bolderberg [dot] be